Jan Jůn: Je už nyní opravdu nemožné zastavit tvrdý brexit?

5. srpen 2019

Uprostřed britských parlamentních prázdnin se z premiérské kanceláře ozvalo, že tvrdý brexit už sněmovna nebude moci zastavit. Je tomu opravdu tak?

Ano, ve hře je stále tvrdý brexit bez dohody s Evropskou unií. Dosud totiž tvrdili proevropští rebelové ve sněmovně, že až se po prázdninách opět 3. září sejdou, vysloví v rozhořčení nad oficiálním směřováním k tvrdému brexitu vládě nedůvěru a premiér Johnson bude přinucen odstoupit. 

Ondřej Houska: Brexit bez dohody může rozdělit Spojené království

Ondřej Houska

Nový britský premiér Boris Johnson tento týden objel Skotsko, Wales i Severní Irsko. Snažil se přesvědčovat, že případný odchod Spojeného království z Evropské unie bez jakékoliv dohody nepředstavuje žádný velký problém. Realita je ale výrazně jiná.

Prý to tak ale není a o nejnovější vyostření sporu se o víkendu postaral „otec brexitu” Dominic Cummings, který nyní vede štáb poradců premiéra Borise Johnsona, a kterého čeští televizní diváci pamatují ze známého doku-dramatu o brexitu, kde jej hrál Benedict Cumberbatch. 

Nyní, když se kolegové Cummingse dotázali, zda v případě vyslovení nedůvěry sněmovnou bude muset Johnson odstoupit, vyprskl prý překvapením nad ,,nehorázností tvrzení‘‘ nápoj, který popíjel.

Lid proti politikům

Ano, stratég brexitářů, který trvaním na angažování známých populistických vůdců Johnsona a Gova v referendové kampani, dokázal přesvědčit voliče o výhodnosti brexitu, opět zaútočil. Dodal pak, že k rezignaci není prostě ani po vyslovení nedůvěry možné premiéra jen tak přinutit, a ten by mezitím nejdříve mohl vyhlásil volby na jakékoliv datum připadající až po automatickém uskutečnění tvrdého brexitu bez dohody s unií 31. října. 

brexit

Mezitím by vláda s Cummingsovou pomocí rozjela předvolební kampaň, údajně pod populistickým heslem „Lid proti politikům,” tedy prý těm „zjevně odmítajícím uskutečnění výsledku referenda před třemi roky,” a bylo by to. Cummingse podpořil i ministr zdravotnictví Hancock tvrzením, že rebelové prostě propásli příležitost.

Se slabou a nedůvěryhodnou Corbynovou labouristickou stranou by prý konzervativci snadno zvítězili a dosáhli naplnění sněmovny brexitáři, dbajícími nad jeho plným uskutečněním. Navíc by to vyřadilo ze hry stranu Brexit Nigela Farage, neboť by ztratila opodstatnění existence.

Parlament má stále několik možností

O volbách stále více hovoří po velšském vítězství nad konzervativci v doplňovacích volbách i protibrexitoví liberální demokraté. Podle nedělníku Mail on Sunday měl premiér Johnson – nyní nabízející zdravotnictví dříve zadržené peníze – varovat vládu, že v zájmu vítězství má jen pár měsíců na to, aby „zaplnila politický prostor jinými tématy než Evropa a dostala brexit z prvních stran deníků.”

Jan Jůn

Cummingsovi mezitím oponoval jeden z hlavních konzervativních rebelů, bývalý generální prokurátor Dominic Grieve, tvrdící, že podle ústavy by po vyjádření nedůvěry nemohla prozatímní vláda nic důležitého schvalovat. Parlament by totiž nejdříve měl 14 dní na sestavení nové vlády, třeba národní jednoty, napříč stranami a získání důvěry. 

Jen pokud by se to nepodařilo, mohlo by pak následovat vypsání voleb, ale třeba také schválení zákona o odkladu brexitu, čemuž by premiér mohl těžko oponovat. Pokud má pravdu Grieve, který Cummingse označil za „mistra dezinformací,” parlament má stále několik možností brexitu bez dohody zabránit. A to je nadějné. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související