Petr Holec: Válka na Ukrajině přechází do Česka. Pochopí to i vláda?

23. duben 2022

Bylo jen otázkou času, kdy do Česka naplno vtrhnou socioekonomické důsledky války na Ukrajině. Teď jsou tu, jak kromě stále vyšší inflace ukazuje i poslední průzkum agentury STEM: ztráty sociálních jistot kvůli přílivu Ukrajinců se podle něj bojí plných 70 procent lidí a nárůstu nezaměstnanosti 52 procent.

„Aktuální data ukazují, že ‚heroická‘ fáze reakce české společnosti na příchod ukrajinských uprchlíků se chýlí ke konci. Po silně emotivním prvotním vzepětí mnoha českých občanů přichází uvědomění si, že pobyt ukrajinských uprchlíků v ČR bude delší a komplikovanější,“ vysvětluje agentura svá poslední data. Ta ostatně nejsou žádným velkým překvapením.

Čtěte také

Zjištění STEM totiž jen potvrzuje nedávný celoevropský průzkum agentury Gallup International Association, podle kterého si téměř 70 procent Čechů myslí, že bychom měli přijímat jen určitý počet uprchlíků. A který navíc taky ukázal, že jedině Češi se v celé EU bojí víc ukrajinských uprchlíků než drahých energií. STEM ale nabízí i další čísla: stávající pomoc uprchlíkům je podle pěti procent lidí nedostatečná, podle 41 procent přiměřená a za přehnanou ji v průzkumu označilo 42 procent dotázaných.

Pomoc potřebným

Podtrženo sečteno jde o varovná čísla pro vládu. Česko sice v EU patří mezi země, které převedeno na počet obyvatel přijaly jeden z nejvyšších počtů ukrajinských uprchlíků, současně se ale řadíme mezi posledních pár zemí, jejichž vlády lidem výrazně neulevily plošnými opatřeními na snížení cen drahých energií, paliv nebo potravin. Kromě snížení cen nafty a benzínu o korunu a padesát haléřů totiž vláda premiéra Petra Fialy stále odmítá jakákoli dočasná plošná opatření.

Čtěte také

Podle politoložky Kateřiny Smejkalové vláda selhává „na rétorické i praktické úrovni“. Ta v komentáři pro Český rozhlas Plus píše, že už před inflací nedostávala až polovina lidí mzdu, která pokryje všechny potřebné životní výdaje. A až třetina lidí nemá skoro žádné úspory, protože ze svého podprůměrného příjmu prostě nic neušetří. Ti proto dvojcifernou inflaci určitě nepřežijí z úspor, jak lidem radí Fialův kabinet.

Podle Smejkalové naše vláda zatím jen „opakuje mantru, že plošná opatření nejsou na místě“ a potřebným se má pomáhat jen adresně přes stávající sociální dávky. Jenže ty jsou u nás „chronicky nízké“, dodává. A k tomu ještě příšerně byrokratické, jak naposled ukázala nekonečná lejstra potřebná k příplatku na bydlení.

Zmíněné dva průzkumy veřejného mínění každopádně ukazují, že se Češi po téměř deseti letech znovu silně bojí budoucnosti. A stále rostoucí ceny většiny věcí každodenní spotřeby jim jen dávají za pravdu. Měla by si to uvědomit i vláda, než to hlasitě zvedne někdo jiný.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související