Petr Holec: Lidé rozdali politikům vysvědčení. Hon na Babiše podle nich nefunguje

27. červenec 2018

Děti sice dostaly vysvědčení už před měsícem, teď ho ale dostali i politici a politické instituce. V rámci průzkumu agentury CVVM jim ho rozdali lidé, kteří jejich práci ohodnotili školními známkami.

Hodnocení probíhalo v druhé půlce června a zapojilo se do něj 1 078 respondentů. Nedopadlo nejlépe.

Petr Honzejk: Když se pustí expředseda strany do předsedy

Petr Honzejk

Jiří Pospíšil se vyjádřil, že souhlasí s postojem vlády Andreje Babiše, která odmítla prosbu italského premiéra o pomoc s migranty. Kalousek mu za to na twitteru vyčinil. Vnitřní spory politické strany oslabují. A u partaje, která v posledních volbách prošla do sněmovny doslova o prsa, může oslabení znamenat definitivní konec.

Letní vysvědčení sice víceméně stvrzuje dlouhodobější trend, jak ho potvrdily už loňské sněmovní volby i následné preferenční výzkumy, před novým politickým rokem by si z něj ale politici, stejně jako děti ve škole, měli vzít ponaučení.

Jejich známky jsou totiž obecně spíš horší než lepší a zvlášť pro někoho. Třeba TOP 09 se úspěšně blíží čisté čtyřce, která nemá moc daleko k propadnutí – v politice tedy zhruba řečeno k vypadnutí ze Sněmovny.

To zaprvé potvrzuje, že donedávna vládní stranu nejspíš nespasí ani výměna šéfa, když až příliš viditelného Miroslava Kalouska vystřídal téměř neviditelný Jiří Pospíšil. A právě jeho teď Kalousek navíc začal kritizovat, čímž se TOP 09 začíná vnitřní nejednotností blížit tradičně rozhádané ČSSD, jíž za to stihlo zlé volební fiasko.

Začít jinak a lépe

A zadruhé se ukazuje, že na rozdíl od Kalouska lidi evidentně nedoceňují jeho vyhrocený osobní boj s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem, do nějž se TOP 09 poslední dobou scvrknul celý program.

David Klimeš: Bez dobrého programu Babiše porazit nejde

Druhá vláda Andreje Babiše žádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD bude už od čtvrtka vládnout s důvěrou Poslanecké sněmovny. Po půlnoci ho při hlasování podpořili poslanci KSČM, zástupci ostatních šesti stran byli proti. Česká republika má plnohodnotnou vládu po více než osmi měsících od voleb. Vláda získala 105 hlasů. Proti bylo 91 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Čtyři poslanci se hlasování nezúčastnili. Vláda začne úřadovat, ale i opozice bude mít nyní šanci se proti ní jasně vymezit. 

To ostatně ukazuje i hodnocení Babiše a jeho ANO: to je se známkou 3,11 druhé, zatímco Babiš s 3,26 třetí, když na prvním místě s téměř čistou trojkou tradičně trumfuje prezident Miloš Zeman. On i ANO si sice nepatrně pohoršili, pořád ale méně než většina ostatních.

A Babiš i jeho vláda si dokonce polepšili ve srovnání s loňským létem, kdy v ČSSD vrcholil další boj o moc. Podle známek ho tedy lidé pořád berou jako menší zlo než zbytek sněmovních stran. A to včetně Sněmovny i Senátu, které mají podobnou známku jako komunisti. Tři úplně nejhorší známky mají SPD, lidovci a již zmíněná poslední TOP 09. Naopak posílila ODS.

Jelínek: Silný vyděračský potenciál komunistů propojených s prezidentem může premiéra Babiše potrápit víc než celá ČSSD

Šéf KSČM Vojtěch Filip při projevu před hlasováním o důvěře v Poslanecké sněmovně.

Jak stabilní bude koaliční vláda hnutí ANO-ČSSD? Proč se znovu mluví o Bohumínském usnesení, které sociálním demokratům zakazuje spolupráci s komunisty?

A co z toho pro politiky do nového politického roku plyne? Zaprvé, že osobní hon na Babiše ubližuje nejméně ze všech Babišovi. Zadruhé, že lidé od politiků ani Sněmovny nečekají noční osobní tirády, ale spíš normální práci pro voliče. A zatřetí, že lidé podle všeho necítí ohrožení demokracie a že demokracii v jejich očích jen stěží může před komunisty zachraňovat Sněmovna, když má jen o tři desetiny lepší známku než KSČM.

Nový politický rok by proto politici i politické instituce měli začít jinak a lépe. Možná pak za rok dostanou i lepší známky než samé trojky a čtyřky.

Autor je komentátorem Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio