Petr Holec: Koalice s Piráty? ODS se pomalu probírá ze snu

27. březen 2021

Jednou se to stát muselo: ODS veřejně poprvé vystřelila na Piráty, se kterými by se po volbách mohla ocitnout ve společné protibabišovské vládní koalici.

Poslanec ODS Marek Benda napsal ve svém komentáři, že „Piráti nejsou strana, se kterou bych si dovedl představit funkční koalici. Jsou příliš nalevo, zelení až rudí“. Tedy pravý opak ODS.

Čtěte také

Matador strany vlastně jen popsal realitu, kterou poslední dobou zastínila společná antibabišovská fronta. Ta spojila pět stran „opobloku“ do dvou volebních koalic, které chtějí porazit ANO premiéra Andreje Babiše, tím z nich naoko udělala jeden politický proud. Jenže nic neklame hůř než účelová spojení: konzervativní pravicová ODS má totiž ve skutečnosti k Pirátům dál než k ANO, se kterým parlamentem nedávno protlačila nejen daňový balík.

Odlišné vidění světa

Benda ve svém komentáři vyjmenovává, v čem všem se ODS s Piráty nikdy neshodne: ohledně daní, zahraniční politiky, na ochraně soukromí, přistěhovalectví a doslova i na „novém zeleném náboženství slečny Grety“. Pravda, není toho zrovna málo. A navíc jsou to všechno klíčové politické věci, na které ODS zatím radši zapomínala. „V celé řadě věcí jsou naše názory dramaticky odlišné,“ píše Benda.

Čtěte také

Ten Piráty označuje „za velmi technokratickou skupinu, zamilovanou do své jediné pravdy, zatím téměř neschopnou kompromisů“. A pokračuje: „Z hlediska praktického spoluvládnutí se ze všech koutů republiky doslýchám spíše o špatných zkušenostech... Samostatnou kapitolou je pak pražský magistrát, obecně výkladní skříň toho, jaké je možné očekávat způsoby vládnutí na ministerstvech.“ Ano, takto určitě nevypadá budoucí koaliční láska.

Obrana proti Pirátům

Od ODS je to ovšem jen logické. Strana vede koalici SPOLU, které bere voliče právě koalice Pirátů a STAN. A té se podle autorů předvolebních výzkumů podařilo získat auru vítěze voleb, která voliče vždycky přitahuje víc než třetí v řadě, jímž zatím podle průzkumů zůstává SPOLU. A co hůř: v ní oslabuje právě ODS. Ta už se podle některých posledních průzkumů volebních preferencí dokonce propadla pod deset procent.

Strana se teď proto bude muset ostřeji vymezit právě proti Pirátům, které nechala vyrůst v rámci společného tažení proti Babišovi. A zvlášť když jemu voliče určitě nebere – obě strany totiž poslední dobou oslabily společně. Po posledních sněmovních volbách nakonec ODS nešla do koalice s ANO i s tím, že během následujících čtyř let posílí někam ke dvaceti procentům a po příštích sněmovních volbách bude rozhodující politickou silou.

Jenže to se nestalo. Místo ODS ke dvaceti procentům vyrostli Piráti, zatímco se někdejší vládní strana propadá pod svůj poslední volební zisk. Nyní proto nastupuje protipirátská palba. Jediný výstřel ale ODS určitě nezachrání. I v politice platí jisté fyzikální síly a strana prostě na rozdíl od Pirátů chytila sestupný tlak. A ten na opačný, vzestupný neotočíte jen tak.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.