Petr Holec: Babiš patří do sněmovní opozice. Už jen kvůli možné diktatuře vítězů

16. říjen 2021

I premiér a šéf ANO Andrej Babiš se vyspal z voleb, ve kterých sněmovní většinu získaly dvě antibabišovské koalice. A rozhodl se, že ve sněmovně bude sedět i v opozici. Je to určitě dobře. 

Každá demokratická vláda potřebuje silnou opozici, jinak jí hrozí degenerace mocí. Bez Babiše by navíc byl jediným výrazným opozičním lídrem šéf SPD Tomio Okamura – a to je kádrově lehce deficitní.

Čtěte také

Ne, že by Babišovi hrozilo, že bude opozičním lídrem v prosezených hodinách ve sněmovně, to fakt není jeho styl. Neviditelnou opoziční práci proto v ANO určitě nechá jiným.

Taky sám říká, že není žádný velký rétor, co se rád nadnáší na vlastních velkých slovech. Zato ale místo toho umí být mediální „křikloun“, kterému PR tým jistě připraví i slušnou protivládní munici. To ostatně ukázal už ve vládě, kdy se právě za jeho chytře vybranými a zacílenými sněmovními projevy vždycky táhla nejhlubší mediální stopa.

SPD a demokracie

Čtěte také

Pravda, nebyla to poezie, každý tomu ale rozuměl. Navíc teď Babiš ve sněmovně nepřímo reprezentuje i některé z těch, jejichž rekordní počet hlasů zůstal mimo sněmovnu; Babišovo ANO mělo voličský překryv i s ČSSD a Přísahou, kterým sněmovna utekla jen o pár desítek tisíc hlasů.

A hlavně: nejsilnější sněmovní strana si i v opozici zaslouží lídra, který ve volbách patřil mezi nejkroužkovanější a nejpopulárnější.

A zvlášť když „pětikoalice“ ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN nyní kromě sněmovny ovládá i Senát, takže má v parlamentu mocenskou zelenou vlnu. A je tu ještě jedna věc. Konkrétně šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jako by nepochopila, že předvolební kampaň už skončila a že vítěz sněmovní většiny nemá v demokracii po volbách praktikovat mstivou „diktaturu“ vítězů. To radši nechme na východ od nás.

Čtěte také

Její slova o tom, že formující se vládní sněmovní většina eliminuje z vedení sněmovny SPD, protože je prý extremistická, zavání totalitním účtováním s třídním nepřítelem. Ano, SPD extremizuje jistá témata, jak opakovaně potvrdila i zpráva ministerstva vnitra.

Podle stejného ministerstva je ale pořád i demokratickou stranou. Takže ji z demokracie určitě nemá co vylučovat šéfka konkurenční partaje. Pak by se totiž podobného soudu mohly později dočkat i jiné strany, pokud by to vláda zrovna potřebovala.

SPD volila desetina voličů a samozřejmě že má sedět ve vedení sněmovny. Navíc je ironie, že SPD lustruje zrovna strana opobloku, který si rád říká i demoblok – to nejspíš odvozuje od demokracie.

Čtěte také

A mimochodem: když po předposledních volbách měli ve sněmovně většinu ANO, SPD a komunisti, kterými opoblok strašil jako hrdými nástupci totalitní KSČ, dali opozici místa ve vedení sněmovny zcela automaticky. A to nikdo z jejich politiků nenosil trika s Václavem Havlem jako šéfka TOP 09.

„Zkrátka to nevzdám, mám pro vás špatnou zprávu, zůstanu v té sněmovně. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy,“ vzkázal Babiš svým osobitým stylem nejen lídrovi SPOLU a šéfovi ODS Petru Fialovi. Znovu to není žádná poezie, je to ale dobrá zpráva. Babiš si poprvé vyzkouší, že demokracie znamená i velkou bezmoc. A nejen Fiala bude muset ve vládě hodně dobře počítat.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio