Petr Holec: Babiš těsně prohrál volby, jeho ANO ale zůstává nejsilnější stranou. Co dál?

11. říjen 2021

Sněmovní volby určitě byly referendem o Andreji Babišovi (ANO). Ostatně udělaly ho z nich nejen obě antibabišovské koalice Spolu a PirStan, ale i sám premiér a šéf ANO Babiš. A ten tohle referendum nakonec velmi těsně prohrál, když ho až ve finále sčítání hlasů předběhla trojkoalice Spolu tvořená ODS, TOP 09 a lidovci. Ta navíc společně s PirStanem vyhrála i sněmovní většinu, což byla druhá bitva voleb.

Nebo spíš i ta první, protože obě antibabišovské koalice vznikly právě kvůli společnému přečíslení ANO ve sněmovně. Babiš sice může dostat od prezidenta Miloše Zemana první šanci sestavit vládu, za současné situace ale nejspíš neuspěje. A to, i když by ANO složilo většinovou vládu jen s ODS a mohly tak vládnout pouze ve dvou.

Čtěte také

Nenechme se ale zmást vítěznou antibabišovskou euforií, jíž záhy přebije povolební politická realita. Babiš sice prohrál volební referendum o sobě, ANO ale stále zůstalo nejsilnější politickou stranou. A díky novému volebnímu zákonu dokonce i nejsilnější sněmovní formací, má totiž o poslance víc než i tři strany Spolu.

Což je výmluvné: po osmi letech ve vládě a navíc i pandemii covidu, která se všude táhne za vládními stranami, by Babiš i ANO měly být jasnými poraženými voleb. Místo nich ale voliči rozdali největší porážku Pirátům.

Přijdou zlé časy?

A je tu ještě jedna věc. SPOLU a PirStan nevyhrály sněmovní většinu ani tak kvůli tomu, že by dokázaly rozšířit svůj voličský záběr, ten zůstal víceméně stejný; vítěznou sněmovní aritmetiku jim prostě zajistilo to, že ze sněmovny těsně vypadla ČSSD a s ní i komunisti, zatímco do ní taky jen těsně nedoběhl Robert Šlachta se svou Přísahou.

Čtěte také

Pár hlasů navíc pro ČSSD nebo Přísahu by z Babiše klidně udělalo vítěze, i kdyby volby stejně těsně prohrál.

Premiér řekl, že si sám sebe neumí představit jako opozičního poslance a určitě není sám: představte si ho, jak odpoledne čeká v prázdné sněmovně, aby interpeloval pirátského ministra. To by jistě trumflo i nejlepší politickou satiru. I bez něj ve sněmovně ale ANO zůstává etablovanou politickou silou s hejtmany, primátory a starosty. A budoucnost mu dokonce v opozici může i přát.

Případná pětičlenná vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a Starostů určitě nebude snadná premiéra, i když se naše spojená opozice vyhne osudu slovenské spojené opozice, jejíž jednota se začala hroutit po pouhém roce.

Čtěte také

A příští vládu čekají spíš zlé časy. Musí začít lepit obří díru ve státním rozpočtu, což znamená nepopulární kroky, o nichž před volbami radši nikdo moc nemluvil. A jak ukazuje krize s drahými energiemi nebo výpadky v průmyslu, kvůli nimž z ekonomiky na několik měsíců vypadne i automobilka Škoda, peníze se nové vládě fakt neposypou.

Nakonec tak může dojít na slova nebožtíka Jaroslava Kubery, bývalého šéfa Senátu a matadora ODS. Ten krátce před smrtí řekl, že se nejvíc bojí toho, že se ODS i opozice dostane do vlády, až skončí dlouhý bezstarostný ekonomický boom a přijdou zlé časy, a rychle to politicky odskáče. 

Autor je komentátorem serveru Info.cz 

autor: Petr Holec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka