Petr Hartman: Rozmohl se nám nešvar v podobě trestně stíhaných (ex)premiérů

12. září 2019

Rozmohl se nám tady takový nešvar, dala by se použít hláška z filmu Pelíšky. Ten nešvar má podobu trestně stíhaných premiérů.

Řeč by mohla být o Andreji Babišovi, Petru Nečasovi a v dohledné době rovněž o Bohuslavu Sobotkovi. Prvně jmenovaný čelí trestnímu stíhání v momentu, kdy je předsedou vlády. U zbývajících dvou by před slovo premiér bylo potřeba přidat výraz ex.

Čtěte také

Zatímco Andrej Babiš čeká na verdikt státního zástupce, zda ho pošle před soud, Bohuslav Sobotka může živit naději, že se jeho trestní stíhání ani pořádně nerozběhne. Konkrétně by se měl na základě zjištění sněmovní vyšetřovací komise zodpovídat z toho, že v roli ministra financí nevýhodně prodal menšinový podíl státu ve firmě OKD.

Tu tehdy nekupoval tolik kritizovaný Zdeněk Bakala, ale lidé spjatí s firmou Karbon Invest. Jednalo se o „uhlobarony“, kteří měli dobré vztahy se sociálně demokratickými politiky. Další vývoj ukázal, že jim nešlo o dlouhodobé vlastnictví OKD.

Poměrně rychle firmu prodali Bakalovi. Zatím se však neobjevil žádný důkaz, že členové vlády o tom věděli. Kdyby ano, nebylo by to v té době pro jejich rozhodování asi to nejdůležitější.

Znalec a zaměstnanci Fondu národního majetku

Podstatné bylo, že stát už předtím přišel o většinový podíl. Stalo se tak za podivných okolností, ve kterých neměl Sobotka prsty. Zároveň nemohl s akciemi drženými v rukou státu sám o sobě obchodovat.

Čtěte také

Rozhodnout o tom musela Grossova vláda. Ta vycházela z podkladů, které připravoval tehdejší ministr financí Sobotka ve spolupráci s ministrem průmyslu Urbanem. Součástí těchto materiálů byl i znalecký posudek. Ten ohodnotil akcie. Podle názoru vyšetřovatelů spíše podhodnotil o několik miliard.

Sněmovní vyšetřovací komise se domnívá, že tomu měli Sobotka s Urbanem zabránit. Tím spíš, když součástí ceny, za kterou stát menšinový podíl prodával, nebyl všechen majetek firmy, včetně desítek tisíc bytů. Ty v budoucnosti vydělaly majitelům OKD miliardy. Proto by za to měli nést oba politici trestní odpovědnost. Uvidíme, jak si s tím poradí policie.

Například se skutečností, že kvůli nevýhodnému prodeji menšinového podílu už stanuli před soudem bývalí zaměstnanci Fondu národního majetku a také znalec, který akcie ocenil. Soud je osvobodil.

Petr Hartman

Proti jeho verdiktu podal nejvyšší státní zástupce dovolání. Nebude-li úspěšný, těžko bude moci policie poslat před soud dva ministry, kteří vycházeli mimo jiné ze znaleckého posudku, který byl podle soudu v pořádku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio