Petr Hartman: Premiér Sobotka se snaží vysvětlit spornou privatizaci OKD

30. červen 2016

Premiér Bohuslav Sobotka řeší problémy, které sám spoluzavinil. Také tímto způsobem lze zjednodušeně pohlížet na roli současného předsedy vlády a před lety ministra financí v příběhu problematické privatizace OKD.

Doly se ocitly v rukou dravých investorů, kteří z této firmy postupně vytáhli miliardy, což přispělo k jejím současným problémům v podobě insolvenci. Ta by stát mohla vyjít na miliardy. V těchto řádech se počítá rovněž částka, o kterou měla státní pokladna přijít před léty při privatizaci OKD. Někteří opoziční politici tento nevýhodný obchod přisuzují právě Bohuslavu Sobotkovi.

Na lavici obžalovaných se však ocitli lidé, kteří buďto vypracovali znalecký posudek na ocenění akcií OKD, nebo působili ve vedení Fondu národního majetku a měli privatizaci této firmy na starost. I když o ní ve finále rozhodovala vláda, nemusí se její členové včetně tehdejšího ministra financí Sobotky zodpovídat před soudem.

Byť v soudní síni se jeho jméno zmiňovalo. Konkrétně v souvislosti s cenou za prodej menšinového podílu. Ta podle jednoho z obžalovaných byla domlouvána s ministry financí a průmyslu, tedy s Bohuslavem Sobotkou a Milanem Urbanem. Bylo by s podivem, kdyby neznali všechny okolnosti a při stanovování ceny se spoléhali pouze na znalecký posudek.

Nižší výnos z prodeje lze vysvětlovat tím, že ve hře byl menšinový podíl v OKD, takže si stát nemohl příliš diktovat. Zároveň prodával společnosti Karbon Invest, tedy „uhlobaronům“, kteří už předtím dokázali shromáždit většinový podíl v OKD.

Doly s uhlím i byty

Bohuslav Sobotka

Ti měli zaručit, že se firma dostala do rukou lidí, kteří mají zájem na dlouhodobé těžbě a mají s ní dost zkušeností. Dosud se nepodařilo prokázat, že politici věděli nebo alespoň tušili, že během pár týdnů změní OKD vlastníka.

Ze zákulisí vystoupili investoři včele se Zdeňkem Bakalou. Těm nešlo o dlouhodobou prosperity firmy, ale o maximalizaci svého zisku. Což se názorně potvrdilo v nedávné době, kdy se firma dostala do finančních problémů a skončila v insolvenci. Podle veřejně dostupných informací si investoři přišli na desítky miliard.

K nim by se tak lehce nedostali, kdyby stát v polovině 90. let neztratil většinový podíl. Za to Bohuslav Sobotka nenese odpovědnost.

Pořádně vysvětlovat nejenom poslancům by naopak měl minimálně jednu podivnou okolnost z doby prodeje menšinového podílu. Proč výsledná cena nebrala v potaz skutečnost, že s OKD noví majitelé získali nejenom doly plné uhlí, ale také desítky tisíc bytů a další zajímavý majetek?

Třeba na to bude muset odpovídat vyšetřovací komisi, jejíž zřízení se snaží prosadit někteří opoziční politici.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Petr Hartman
Spustit audio