Petr Hartman: Kdo vlastně zradil voliče?

11. říjen 2016

Krajské koalice, které se vytvářejí proti hnutí ANO, lze chápat jako zradu voličů. V tomto smyslu se prostřednictvím svého mluvčího vyjádřil prezident republiky Miloš Zeman. V podobném duchu hovořil rovněž šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Přitom dosavadní vývoj vyjednávání krajských vlád naznačuje, že ANO by se mohlo ocitnout v opozici ve třech regionech, ve kterých získalo nejvíce hlasů. Nejde tudíž o jev celorepublikový a zmiňovaná tvrzení jsou proto nepřesná. A to nejenom, co se rozsahu údajné zrady týká.

Podstatné je rovněž to, kdo a koho měl zradit? Mají snad Andrej Babiš a Miloš Zeman na mysli politiky, kteří reprezentují dejme tomu hlasy voličů sociálních demokratů, lidovců či demokratů občanských? Měli snad zradit tím, že vládu nad konkrétním krajem rovnou nepřenechali hnutí ANO a pokoušeli se pro sebe získat maximální podíl na moci v daném regionu?

Hnutí ANO sice zvítězilo, ale nikoli drtivě. Proto nemůže automaticky samo vládnout a proto potřebuje získat koaliční partnery, aby v zastupitelstvu získalo většinu. Musí tudíž vyjednávat.

V některých krajích se to představitelům hnutí ANO celkem daří. Jinde tak úspěšní nejsou a míří do opozičních lavic. To je běžná politická praxe a nikoli zrada voličů. Kdyby existovalo celostátní spiknutí proti ANO, potom by nemělo šanci prosadit jednoho jediného hejtmana.

Aby se zrada voličů neopakovala

Není tomu tak. Naopak s pomocí podpory stran tak říkajíc napříč politickým spektrem může Andrej Babiš velmi pravděpodobně počítat s vládou v některých krajích. Vzhledem k tomu, že jeho hnutí není názorově vyhraněné, nenapadne nikoho mu vyčítat v jednotlivých regionech spolupráci dejme tomu s komunisty, občanskými demokraty, nebo s TOP 09.

Minsitr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Podívali-li bychom se na povolební vyjednávání optikou Miloše Zemana nebo Andreje Babiše, potom bychom mohli za zradu na voličích vydávat skutečnost, že se hnutí ANO spojuje se zavedenými politickými stranami, proti kterým tolik brojilo v předvolební kampani, za což získávalo podporu občanů.

Zkrátka povolební vyjednávání ve skutečnosti není černo-bílé, jak se veřejnosti snaží vykreslit hlava státu a šéf hnutí ANO. V politice to není úplně podstatné. Důležité je, jak virtuální realitu přijímají voliči.

Z výroků Andreje Babiše je zřejmé, že ji bude využívat v de facto pokračující předvolební kampani. Za rok se konají sněmovní volby a v nich nepůjde o hejtmany, ale o premiéra.

Odstavení hnutí ANO v některých regionech od podílu na moci svým způsobem dobře zapadá do strategie Andreje Babiše. V ní se snaží vymezovat proti zkorumpovaným zavedeným politickým stranám, které pokračují ve spiknutí proti jeho hnutí.

Vzhledem k tomu, že mu tato taktika přináší úspěch i po třech letech vládnutí s nimi, je pravděpodobné, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem bude moci pohlídat, aby se po jeho očekávaném vítězství ve sněmovních volbách zrada voličů neopakovala a stal se premiérem.

autor: Petr Hartman
Spustit audio