Petr Hartman: Důchody porostou a reforma systému do sněmovních voleb nebude

16. leden 2020

„Já nevím, co je důchodová reforma. Já vím, že budeme zvyšovat důchody,“ prohlásil na televizní obrazovce premiér Andrej Babiš.

Tím názorně předvedl, jakým způsobem přistupuje většina politiků k tomuto problému.

Čtěte také

O potřebě zajistit dlouhodobě udržitelný důchodový systém rádi diskutují. Sestavují různé komise. S výsledky jejich práce pak většinou naloží tak, že je ignorují. Pokud by se politici přece jenom k nějaké podobě reformy dobrali, její výsledky by se projevily v horizontu desítek let. Což výrazně přesahuje jedno volební období.

Politici proto potřebují uspět ve výrazně kratším časovém úseku. Když máte svoji strategii postavenou na podpoře od velké části seniorů, pokusíte se ji udržet zvyšováním důchodů. Sebelepší úprava penzijního systému by se jich stejně výrazně nedotkla.

Andrej Babiš si to uvědomuje a podle toho se chová. Proto ho více než reforma zajímá růst příjmů seniorů. Nezapomíná to při každé příležitosti zmínit. O tom, že svá slova myslí vážně, se mohou přesvědčovat na rostoucích penzích.

Jak funguje politický marketing

Čtěte také

Ekonomice se daří, do státní pokladny plynou peníze a tak je z čeho brát. Na základě růstu příjmů a vývoje inflace má vláda ze zákona povinnost zvyšovat důchody. Nezáleží tudíž na tom, kdo je momentálně u moci.

Pochopitelně kabinet může navýšit penze nad tento rámec. Současná koalice to udělala o zhruba 150 korun. Premiér se těmito detaily podle očekávání nezatěžuje a připisuje si zásluhy za celých 900 korun.

S tím, že se české ekonomice zatím daří, souvisí i růst platů. Takže před deseti lety měli senioři v peněžence méně, než nyní. Přesto poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě činil 40 procent, v současnosti je jen 38 procent. Reálně si tak senioři paradoxně nepolepšili tak výrazně, jak se na první pohled může zdát.

Čtěte také

Příští rok na podzim se budou konat sněmovní volby. V nich by hnutí ANO mělo potvrdit svoji dominanci. Proto lze brát slova Andreje Babiše o zvyšování důchodů vážně.

Zároveň lze počítat s tím, že bude mít pravdu i v nejnovějším sporu s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou. Ta tvrdí, že by se dala důchodová reforma schválit do zmiňovaných voleb. Andrej Babiš o tom není přesvědčen. Tím spíš, že nejnovější návrhy mají jednu zásadní slabinu. Není jisté, z čeho by se v budoucnosti zaplatily.

Petr Hartman

Není proto divu, že premiér prohlásil, že neví, co je důchodová reforma. Naopak moc dobře ví, jak funguje politický marketing a jak se zachází s přízní voličů. Ostatně dominance hnutí ANO na tuzemské politické scéně je toho názorným důkazem.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio