Papež František se stává lidem nesrozumitelný

17. září 2023

Papež František je nejen globální ikonou, ale tak je faktickým hráčem na celosvětové politické scéně, a to nejen jako hlava státu Vatikán. Až donedávna papežovi jeho příznivci radostně tleskali, ale i odpůrci – ti samozřejmě s výhradami. Poslední dobou ale Františkovi nějak nerozumí nikdo. Jeho postoje a výroky z poslední doby jsou vnímány jako kontroverzní až nesrozumitelné.

Čtěte také

„Patřím k velkým fanouškům papeže Františka hlavně proto, jakým způsobem se vyslovuje ke směřování církve, jak reaguje na současný svět a jak se snaží i přispívat k reformě uvnitř katolických struktur. Ale nejsem jeho bezvýhradným podporovatelem. Protože považuji některé jeho kroky v politické rovině za velmi problematické,“ říká ve Vertikále historik Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd ČR.

„Máme-li být otevření, tak papež František má část mých sympatií. Není to asi papež, kterého bych bral úplně se vším všudy, není mi tak blízký svým myšlením a vystupováním, jako byl papež Jan Pavel II. Současně velmi kriticky vnímám především jeho vystoupení, která vypadají, že nejsou tak úplně připravená a že jsou pronášena bez znalostí širšího kontextu,“ připojuje názor Stanislav Balík, politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Nechává papež František politické ohledy „stranou“? Měl by jeho sbor poradců být v zahraničně politických otázkách různorodější? Nakolik papeže formovaly politické a kulturní zkušenosti z Jižní Ameriky? Přežívá dodnes vatikánská „ost politik“ ze 70. let? A měl papež František jasně pojmenovat a odsoudit Rusko jako agresora?

Tyto a další otázky v debatě Vertikály s politologem Stanislavem Balíkem a s historikem Jaroslavem Šebkem. Moderuje Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.