Ötziho poranění mozku

11. červen 2013

Vzorek mozkové tkáně o velikosti špendlíkové hlavičky podpořil teorii, podle níž „Muž z ledovce“ Ötzi těsně před smrtí utrpěl poranění mozku.

5300 let stará mumie muže, která byla v roce 1991 nalezena v Ötzalských Alpách, ani po dlouhých letech vědeckého zkoumání nevydala veškerá tajemství. V roce 2007 vědci zaznamenali dvě tmavé skvrny na mozku. Mohly to být stopy po krvácení, které vzniklo po úderu do hlavy těsně před smrtí. Ötzi zemřel na poranění šípem a není vyloučené, že člověk, který šíp vypustil, mu také uštědřil ránu do hlavy. Druhou možností je, že se Ötzi udeřil při pádu poté, co jej zranil šíp.

Teorii o poranění hlavy nyní podpořilo zkoumání dvou vzorků mozkové tkáně o velikosti špendlíkové hlavičky, které byly endoskopicky odebrány v roce 2010. Celá procedura byla jen minimálně invazivní, protože vzorky byly odebrány otvory, které již existovaly v lebce.
Dva týmy evropských vědců (z organizace EURAC a Univerzity v Kielu) v nich dokázaly identifikovat 502 proteinů, které pocházejí z mozkové tkáně, ale také z krve. Některé z nich se podílejí na odpovědi na stres a hojení ran.

Ötzi, muž z ledovce

Mikroskopické zkoumání vzorků tkáně navíc odhalilo shluky krevních buněk, které jsou zřejmě pozůstatkem po dávném krvácení do mozku. Možnost, že Ötzi před smrtí krvácel do mozku následkem poranění, tak vypadá pravděpodobněji než kdy dříve.

Zdroj: ScienceDaily, Cellular and Molecular Life Sciences

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio