Otužováním jsem změnil rovnici chlad – nepříjemnost – nemoc, tvrdí lektor Wim Hofovy metody Chomát

17. únor 2021

„Chladná voda má tendenci vzít nás do stresové reakce, může dojít k intenzivnějšímu dýchání i vyjeknutí, tělo se připravuje na boj a útěk,“ přiznává lektor otužování Jakub Chomát. „Můj zážitek je, že tu první reakci můžeme vůlí a tréninkem přenaučit. Výsledkem bude dobrý pocit. Ale ten má každý jiný. Zvu lidi, aby se naučili vnímat svoje tělo, nehodnotit, ale aby se v tom uvolnili a prožili si to.“

Sám se denně sprchuje studenou vodou zhruba minutu až čtyři minuty. „Nehoním čas, nedělám to na výkon, ale na pocit,“ vysvětluje a dodává, že otužování přitom začíná už tím, že tělo vystavíme teplotě nižší, než je 18 stupňů Celsia.

Čtěte také

Jeho semináře začínají tím, že lidé postupně noří části těla, třeba ruce a nohy, do vody o teplotě čtyř stupňů Celsia. „Už když ponoříte malou část těla do takto chladné vody, tak zažijete spoustu těch procesů. Já vytvářím bezpečné prostředí pro seznámení se s opravdu studenou vodou,“ popisuje lektor.

Otužování se stalo celosvětovým trendem díky Nizozemci Wim Hofovi, který tvrdí, že to vede k posílení zdraví.

„Já sám cítím chlad, ale podařilo se mi změnit kvalitu vnímání. V dětství jsem to cítil tak, že je to špatně, budu nemocný. Hodně jsem marodil a mimo jiné díky této metodě se mi podařilo to změnit. Pravidelným tréninkem jsem byl schopen tu nefunkční rovnici chlad se rovná nepříjemnost a ta se rovná nemoc změnit tak, že už nedefinuje moji nemocnost,“ popisuje Chomát.

Poslechněte si celé Hovory Petra Viziny o extrémním i každodenním otužování.

autoři: Petr Vizina , kac
Spustit audio

Související