Protein chladového šoku možná chrání mozek před demencí. Ponoření se do ledové vody ji ale nevyléčí

28. říjen 2020

Plavání ve studené vodě může chránit mozek před neurodegenerativními chorobami. Zjistili to vědci z univerzity v Cambridge, kteří v krvi otužilců našli protein chladového šoku. O tom se předpokládá, že zpomaluje nástup demence. Má totiž klíčovou úlohu ve znovuvytváření spojů mezi neurony v mozku.

Výzkumníci zkoumali znovuobnovování nervových spojení u myší a zjistili, že funguje jen u zdravých jedinců. Myši s Alzheimerovou chorobou nebo jiným neurodegenerativním onemocněním nebyly takové regenerace schopné.

Čtěte také

U nemocných myší navíc při ochlazování tělesné teploty nestoupala hladina proteinu chladového šoku, který je s regenerací neuronů spojen.

Obecně platí, že zvířatům, která se ukládají k zimnímu spánku, zaniká až 30 procent mozkových spojení. Když se ale na jaře probudí, synapse se opět obnovují.

Hledá se lék, který hladinu proteinu navýší

U lidí se synapse také obnovují. Vědkyně Giovanna Mallucciová vysvětluje, že obnovný proces, který chrání mozkové buňky a jejich vzájemné spojení, se ve studené vodě posiluje. Upozorňuje ale, že ledová voda může být někdy nebezpečná a ponoření do ní demenci nevyléčí.

Odborníci nicméně usuzují, že odumírání mozkových buněk by se dalo zabránit umělým navyšováním hladiny bílkoviny RBM3. Důležité je tedy najít lék, který stimuluje vznik tohoto proteinu v lidském těle.

Předtím je ale třeba jednoznačně prokázat, že protein chladového šoku skutečně dokáže demenci oddálit.

Více si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související