Ota Filip: Osmý čili nedokončený životopis

15. listopad 2017

„Svou nevinnost jsem už dávno poztrácel a promrhal. Nemohu a neodvážím se proto kázat morálku...“ Tak zní první dvě věty Filipovy knihy Osmý čili nedokončený životopis, které jsou vlastním manifestem následujícího vyprávění.

Román českého prozaika žijícího od roku 1974 v Německu Oty Filipa Osmý čili nedokončený životopis začíná tam, kde končí jeho předchozí kniha Sedmý životopis, tedy v roce 1952. Ota Filip tehdy sloužil u Pomocných technických praporů, tzv. černých baronů.

Autor líčí následujících padesát let svého pohnutého života. Ústředním bodem, k němuž se román neustále navrací, je rok 1998. Tehdy tragicky zahynul autorův syn Pavel, který si v reakci na kampaň rozpoutanou pro autorovu údajnou spolupráci s StB vzal život.

V knize se Ota Filip snaží vypořádat se synovou smrtí a kolísá mezi touhou po pomstě na těch, kteří Pavla k sebevraždě dohnali, a mezi pokorným vyznáním vlastních hříchů a prosbami o odpuštění. Líčí dobu 50. let i tuhou normalizaci, pronásledování tajnou policií a uvěznění za podvracení republiky v roce 1970.

Pokračuje popisem příběhů z exilu, kde pracoval pro Rádio Svobodná Evropa, nakladatelství Fischer a německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vzpomíná na přátele i setkání s mnoha známými osobnostmi, ať už s Karlem Krylem nebo českým králem v exilu.

Desetidílnou četbu pro rozhlas připravila Johana Zelinská, v ostravském studiu pak v režii Miroslava Zelinského a za podpory mistra zvuku Aleše Hubera v roce 2008 přečetl Miroslav Rataj. Pokud se chcete o autorovi dozvědět víc, poslechněte si pořad Portréty, který připravili David Hertl a Pavel Hlavatý.

autor: ČRo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.