Ondřej Vaculík: Od lídra ke státníkovi

1. prosinec 2022

Martin Zvěřina, komentátor Lidových novin, v jednom ze svých úvodních sloupků vyčítá premiérovi Petru Fialovi, že ekonomické názory mění tak často, takže ho nemusíme brát vážně. Dodejme, že pod Fialovým vedením Občanská demokratická strana mění názory nejen ekonomické, ale také politické.

Nemusíme rovnou připomínat odtažitý postoj ODS k Evropské unii v éře Klausově či Topolánkově, velmi zdrženlivý ve vztahu k Evropské unii byl i sám Petr Fialově v době, kdy se stal předsedou Občanských demokratů.

Čtěte také

To ovšem ODS ještě byla v opozici. Ostatně jest známo, že opoziční strany a politická uskupení rády posilují svou pozici u lidu kritikou Evropské unie, jež nám podle nich více škodí, než prospívá.

Rozporuplný vztah k Evropské unii měl také minulý premiér Andrej Babiš – sice věděl, že ji potřebujeme, ale sám ji rád neměl, a víme proč. Jakmile se Petr Fiala stal premiérem, jeho vztah k Evropské unii se proměnil – zjistil, že bez její podpory by se nám vedlo mnohem hůře.

Dospět ke společnému postupu

Německá historička Jana Osterkamp, která se zabývá zejména dějinami Rakouska-Uherska, říká: „Menším národům se vždycky vede lépe, když patří do nějakého nadnárodního celku. A ani si to nemusí uvědomovat.“

Čtěte také

Připomeňme, že federalistou byl jak Palacký, tak také zezačátku Masaryk, dokud se Rakousko úplně nehroutilo. Včlenění do většího evropského útvaru nám poskytuje také větší bezpečí před případným imperiálním militarismem.

Na to asi přijde každý prozíravější státník a přišel na to také Petr Fiala. Máme mu toto poznání mít za zlé? Že změnil názor? A podobně to platí i pro jeho názory ekonomické: Jako premiér v současné, netušeně komplikované ekonomické situaci už nemůže vyjít s dřívější pravicovou politikou, s níž ještě šel do voleb, a za každou cenu například zmenšovat deficit státního rozpočtu.

Naopak musí nacházet a prosazovat obecně přijatelná ekonomická řešení, která sice nikoho úplně neuspokojí, ale žádných výrazně lepších, natož optimálních nemáme. Okamura inflaci nezastaví.

Ondřej Vaculík

Na jedné straně Martin Zvěřina vyčítá Petru Fialovi, jak často mění názor, na druhé straně ho komentáře v týchž novinách kritizují za to, že vláda všechna opatření dělá opožděně.

Ono to není tak jednoduché ve vládě změnit názor a dospět ke společnému postupu. Okamžitě může jednat pouze diktátor či autokrat. Nejsem voličem ODS a asi proto většinu Fialových změn názorů vnímám pozitivně: Jak přerůstá formát stranického lídra a stává se obecně respektu hodným státníkem.

Autor je spisovatel a komunální politik, starosta obce Hořovice

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.