Ondřej Vaculík: O zdravotnictví bez příplatku

16. únor 2023

Ke každé pravicové vládě jako by patřil i pokus o zavedení nadstandardního zdravotnictví, za něž by si lidé připláceli. Spoluúčast pacientů by prý mohla přinést do zdravotnického systému až 23 miliard korun, tedy zhruba pět procent z celkového rozpočtu na zdravotnictví.

Vidina těch peněz je lákavá, zvláště když české zdravotnictví je podle propočtu Nejvyššího kontrolního úřadu 12,5 miliardy v minusu.

Čtěte také

Otázka je, jak to udělat, aby bezplatná kvalitní lékařská péče zůstala zachována pro všechny, jak nám zaručuje zákon. Připomeňme, že systém solidárního zdravotního pojištění začal v Československu vznikat po první světové válce, kdy šlo o to, aby se náležité zdravotní péče dostalo i nejchudším lidem postiženým útrapami 1. světové války, zejména vojákům. Proti poměrům různých soukromých pojištění v jiných státech to byl veliký pokrok.

Také kvůli tomu tento humánní zdravotní systém u nás pracuje na pokraji vyčerpání. Aby mohla u nás vzniknout nějaká lepší, příplatková, nadstandardní lékařská péče, aniž by to bylo na úkor lékařské péče běžné, muselo by naše zdravotnictví mít na ni také nadstandardní podmínky.

Ať je nadstandard průkazný

A ty rozhodně nemá, když stomatologů se nám nedostává, na venkově chybí obvodní praktičtí lékaři a absolventů medicíny máme také málo. Tedy jakýkoliv nadstandard bude na úkor obvyklé zdravotní péče.

Čtěte také

Senátor Roman Kraus, který vede pracovní skupinu snažící se definovat nadstandardy, navrhuje, aby příplatkoví pacienti měli lépe zorganizovanou péči, například přednostní objednání k lékaři na konkrétní hodinu, možnost operace o víkendu atd. No, jde o jakési předbíhání ve frontě, v níž tedy běžný pacient bude muset čekat o to déle.

Ostatně jakási dvourychlostní zdravotní péče už funguje: Na kloubní náhradu kolena se čeká zhruba tři roky. Avšak ten, kdo si nějak umí připlatit, jde na řadu dříve. Akorát že ten příplatek nejde do systému zdravotního pojištění.

Žasnu, že při operaci šedého zákalu si můžete zaplatit lepší nitrooční čočku. – Aha, s normální čočkou vidí člověk normálně, s příplatkovou pak jako ostříž. Nebo si připlatíte za kvalitnější kloubní náhradu. Dělení na horší a lepší materiály by se měli bránit sami lékaři, vždyť ty operace jsou náročné stejně.

Ondřej Vaculík

Aby se nakonec z nynějšího standardu nestal za příplatek nadstandard a nám se bude do těla implantovat nějaký čínský šunt. Materiály by měly být kvalitní, za příplatek by kloubní náhrada mohla být pozlacena. Ať je takový nadstandard průkazný, o čemž by se později mohli přesvědčit drazí pozůstalí.

V jednom má senátor Kraus pravdu: Našemu zdravotnictví by lépe zorganizovaná péče velice pomohla. Mašinerie různých vyšetření je příliš složitá, což někdy působí až nadstandardně. Možná by se tím ušetřilo i těch 23 miliard.

Autor je spisovatel

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.