Ondřej Neff: Prozvoň mě

22. srpen 2022

Zajímavě vyprávěl v pořadu Vinohradská 12 etnolog Martin Rychlík. Mimo jiné se zmínil o obyvatelích odlehlých oblastí na Nové Guinei.  Když k nim dolehla technická civilizace, bez dlouhého váhání si pořídili mobilní telefony. Jenže provoz mobilního telefonu je nákladný nejen u nás, i na Nové Guinei.

Vymysleli tedy způsob komunikace zadarmo přes prozvánění. Pan Rychlík to blíže nevysvětloval, pochopil jsem to tak, že je to něco jako bubnový telegraf. Anebo kouřové signály prérijních Indiánů.

Čtěte také

Dvě prozvonění těsně po sobě znamená něco jiného než tři déle po sobě. A tak podobě. Zvoní – nezvoní, nula – jednička. A jsme u digitálního záznamu informace. Při troše koumání… tedy, při hodně velké troše koumání byste mohli systémem domorodců na Nové Guinei odvysílat jakoukoli informaci. Jenomže ten přenosový kanál je málo propustný, takže dejme tomu obsah bible byste přenášeli hodně dlouho.

Systém prozvánění známe z naší praxe také. Až budeš dole, tak mě prozvoň, domlouvám se s kamarádem, který mě nabere autem cestou do města. Mobilní telefon na rozdíl od starého klasického nabízí ale ještě jednu vymoženost, totiž volbu vyzvánění. V jeho nastavení si můžete vybrat z dlouhatánské nabídky různých melodií a zvuků.

Mobil a osobnostní profil uživatele

Čtěte také

Kromě toho si můžete skoro libovolnou melodii koupit a kdo je opravdový koumák, nahraje si vyzvánění vlastní. Já mám jako základní zvonění to opravdu základní, jak ho nastavili ve fabrice. Moje žena Ljuba si zvolila štěkot psa. Když s tím přišla, bál jsem se, že tím bude znepokojovat naše psy. Obavy se nesplnily.

Toto je dobré téma pro bádání typu „vědci zjistili“, znáte to, to jsou ty výzkumy typu „vědci zjistili, že rodiny alkoholiků vykazují větší riziko rozvodu než rodiny abstinující“. Vědci by mohli zjistit, jaká je vazba typu vyzvánění mobilu na osobnostní profil uživatele. Ljubě mobil štěká a ona opravdu není tuctový člověk a opravdu má ráda psy. Kdežto když mně zazvoní mobil v nabité tramvaji, čtyři lidi v okolí sebou trhnou a sahají si do kapsy. Ano, zvoní mi to jako každému druhému.

Ondřej Neff

Nebylo to ale vždycky. Když se s možností volby zvonění přišlo, nastavil jsem si tam standardní zvonek klasického telefonu, toho s pevnou linkou. Vědci by zjistili, že se to hodí ke konzervativnímu založení mé osoby. Jenže když mi někdo zavolal, já se vždycky lekl, že zase zvoní ten starý protivný telefon. Tak jsem to vrátil na výchozí zvonění, jak ho nastavili ve fabrice. A jak ho mají domorodci na Nové Guinei.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.