Ondřej Neff: Nastala sezóna UFO

20. únor 2023

Celý týden nás média krmila informacemi o neidentifikovatelných létajících objektech čili UFO. Byl jsem v napětí, jestli některý z kolegů glosátorů téma nevyfoukne a hodní byli – nevyfoukli. Nebo spíš než že by byli hodní, je téma UFO nezajímá. Oproti tomu já mohu s jistou hrdostí prohlásit, že jsem možná jeden z prvních žijících Čechů, kteří fenomén létajících talířů vzali na vědomí.

Můj tatínek měl totiž kamarádku Američanku. Přestěhovala se do Prahy ještě za první republiky a kontakty s domovem udržovala i v 50. létech – a tehdy horečka UFO propukla naplno.

Čtěte také

Muselo to být někdy začátkem 50. let, půjčila tatínkovi čerstvě vydanou knihu o UFO. Mně zahořely uši, když mně pětiletému, šestiletému četl o tragickém střetu stíhacího pilota Mattella s UFO, taky o Roswellu a Oblasti 51 – to možná ještě v té knize nebylo.

Zvědavost mě provází celý život a všechno mi jaksi splývá, protože ty zprávy o UFO jsou na jedno brdo. Vždycky je to tak, že někdo něco viděl, nic se neprokázalo a někdo renomovaný nevyloučil, že by to mohla být návštěva z vesmíru. Naposledy generál amerického letectva Glen VanHerck. Když pak pátráte, co vlastně řekl, tak se dozvíte, že odpověď nechává na kontráších – a už je z toho senzace, že americký generál, a že to není tuctový generál, připouští návštěvu zelených mužíků.

Už je načase

A takhle se to táhne přes 70 let. Zvláštní je, že lochnesská potvora a sněžný muž už nikoho nebaví. Soudím z toho, že už dávno jsem žádný humbuk kolem těchto záhadologických fenoménů nezaznamenal. Zato UFO dovedou pokaždé rozčeřit vodu jako zamlada, abych tak řekl. Důvodů je jistě mnoho, jako hlavní vidím dva.

Čtěte také

Především je tu vesmír, pořád do něho koukáme, fotky jsou čím dál úchvatnější, roste počet objevených planet ve vzdálených systémech, o možnosti existence mimozemského života uvažují i velmi seriózní lidé. Takže sakra, už je načase, aby se zelení mužíci objevili. Čili – zájem a netrpělivost plodí zbrklé úsudky.

Ten druhý vidím v nedůvěře v instituce. Jestli na něco pevně věříme, pak je to víra, že se – v uvozovkách – jim nedá věřit ani nos mezi očima. Buď jsou ta UFO opravdu letadla zelených mužíků a pak nám – v uvozovkách – oni informace zakrývají, anebo jsou to nějaké vojenské kulišárny, tajné zbraně, zkrátka, UFO jsou známka toho, že „oni“ na nás zase něco šijou.

Ondřej Neff

To něco má tvar osmistěnu, velké je to jako škoda octavia, sestřelili to a nevědí, kam to padlo. Za takových okolností je těžké něčemu věřit, i mně, který jsem v oboru UFO trénovaný od roku 1950.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.