Ondřej Neff: Jak jsem vyhrál volby

11. říjen 2021

Cesta k úspěchu byla nesnadná a nejedna překážka ležela na cestě. Volby se konaly, jak je v kraji zvykem, v pátek a sobotu, končily v sobotu ve dvě. Kamarádi měli přijet na návštěvu po třetí hodině, to už jsou známé první výsledky a odhady. Budeme pak společně sledovat, jak se to bude vyvíjet.

Domluveno, dohodnuto, nastala první překážka. Moje žena Ljuba musela odpoledne do práce. Její důvěra v moje schopnosti hrát roli hostitele je mizivá. Nezbylo jí, než mě opustit s mým úkolem.

Čtěte také

Vyvenčil jsem psy, dal jim nažrat a odjel jsem na nákup: oříšky paterého druhu na zobání, tři druhy sýra, aby se dal krájet na kostičky, a pár flašek prosecca, odpoledne bude dlouhé a nervově náročné. Vrátil jsem se s nákupem, načež se ukázalo, že jeden ten pes vyklopil granule z žaludku rovnou na koberec doprostřed místnosti.

Začal jsem to uklízet a do toho volala žena, jak jsem pořídil. Tvrdil jsem, jak jde všechno báječně, a sledoval přitom psa, jak jde do kuchyně, tam jsem měl složený nákup. Ukončil jsem hovor, psa zahnal na pelech, nakrájel kostičky a od té doby je hlídal.

Flek na koberci

Na obrazovce televizoru se zatím odvíjelo drama. Na prvním místě ANO, 30 procent… No tak potěš pánbu. Zvoní zvonek, přijeli kamarádi. Normálně psi vítají návštěvu, teď se ale nechtěli od připraveného stolu hnout. Další zvonění. Ženu psy ke dveřím, otevírám a jeden mizí.

Čtěte také

„Marš, potvoro mizerná,“ poroučím. Návštěva to nebere na sebe. Usedáme, první láhev prosecca otevřena. Volební drama pokračuje, sledujeme vývoj, psi sledují sejra.

V šest večer se Ljuba vrací z práce. „Jak to jde?“ ptá se. Úkosem se podívám na postižené místo na koberci. „Vanish, skvrny se zbavíš“ zafungoval a vlhká skvrna zmizela.

„Dotahujeme,“ hlásí kamarád. Brzy na to volá dcera Anička, Spolu překonalo ANO. Veliké pohnutí, povykování, otevírá se další láhev prosecca.

Ondřej Neff

Garina, to je ten pes, co se podepsal na koberci, hodlá využít nestřeženého okamžiku. „Chudák pejsek,“ všímá si toho žena. „Tak jí dej trochu sejra, ať má taky radost.“ „To nejde,“ odpovídám a musím s pravdou ven.

Volby vrcholí, už je sečteno víc než 98 procent hlasů. PirStan a Spolu mají 108 křesel. Flek na koberci už není vůbec vidět. Kamarádům chutnají mnou zakoupené oříšky a sejra se mi podařilo uhájit.

Když to všechno podtrhnu a sečtu, myslím, si, že z mého hlediska ty volby líp dopadnout snad ani nemohly.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.