Ondřej Neff: Není čas zemřít, ale…

4. říjen 2021

Dnes vám povím, proč hned tak brzy nepůjdu na nový film o agentovi 007 Bondovi Není čas zemřít. Možná si řeknete, co je nám do toho. Já se ale dostanu k jakémusi snad moudrému zobecnění. Nejdřív ale k té bondovce. Moc jsem se na ni těšil, nicméně můj kamarád Jiří mě předešel a se svou přítelkyní se do kina dostal už den po premiéře.

Hned nazítří jsem mu volal, jaké to bylo.

Čtěte také

„Bylo to jako v té anekdotě, jak Kohn vyprávěl Roubíčkovi, že byl  na opeře, na Lohengrínovi. No tak jaký to bylo, Kohn, ten Lohengrin, taky se ptal Roubíček. Co jim mám vyprávět, pane Kohn. Když jsem se v deset podíval na hodinky, bylo půl devátý,“ řekl Jiří,

„No a co přítelkyně?“ ptal jsem se dál.

„Ta na konci zamáčkla slzu,“ odpověděl Jiří.

Ano, hned tak nepůjdu na film, který znudil Jiřího a dojal jeho přítelkyni. Jsem celoživotní fanoušek Jamese Bonda. Četl jsem všech dvanáct románů Iana Fleminga a viděl všechny filmy. Bylo mi sedmnáct, když jsem na uzavřeném promítání viděl první bondovku, doktora No.

Zemřel duch 60. let. I s Bondem

V 80. letech jsem se zapojil do okruhu pokoutních distributorů videokazet a obohacoval jsem trh tím, že jsem naživo filmy překládal. Ten poslední byl View to kill a já prosadil název Vyhlídka na vraždu a jsem pyšný, že se ujal. Takže James Bond a já, my jsme zavedená dvojka.

Čtěte také

Jenže časy se mění a Bond s nimi. Trpce jsem nesl, když odešel Pierce Brosnan a nahradil ho Daniel Craig. Hodně jsem mručel po odchodu starého dobrého M a jeho nahrazení dámou. Ano, hodně jsem toho musel překousnout za těch bezmála 60 let od první premiéry. Bonda filozofujícího a slitovného bych asi nerozžvýkal. Bond má mladé dámy pojímat do své náruče a on je místo toho dojímá, takže noří obličej místo do polštáře do kapesníčku.

Jenže tak to je. A dostávám se k onomu inzerovanému zobecnění. Jsme 60 let od první premiéry. Svět se změnil, lidé se změnili. Představte si, že by dnes Daniel Craig na plátně střídavě zabíjel lidi a tahal bondgirls do postele, nasával vodku s martini a hrál ruletu za peníze daňových poplatníků. Lidi by ho za to utwitterovali.

Ondřej Neff

A podívejte se na recenze na Československé filmové databázi. Film tam dostává jedničku, to je nejhorší ocenění, ale taky maximální počet pět. Za deset, patnáct let bude dostávat jen pět hvězdiček a bude pokládaný za klasiku. My, co dáváme palec dolů a jednu hvězdičku, my tu holt už nebudeme.

Ne, nutně není čas už zemřít. Je ale čas se smířit s tím, že zemřel duch 60. let, se vším všudy, i s Bondem.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio