Ondřej Konrád: Střídmější seznam vyznamenávaných

22. říjen 2019

Už bylo zvykem, že se kolem oslav vzniku republiky licitovalo, které současným prezidentem vyznamenané jméno je bizarnější.

Jestli to jistých osob z popkultury, žurnalistů a filmařů, kteří přímo či nepřímo něco pro Miloše Zemana učinili, anebo prominentů předlistopadové éry.

Čtěte také

A samozřejmě se komentovalo, kteří rektoři a politikové opět nedostali pozvánku na slavnostní ceremoniál. Což hradní mluvčí ve svém stylu vysvětloval, že by přece stejně nepřišli.

Jak to s takovými lidmi bude letos, ještě není jasné, spekuluje se, že prý nedostali pozvánku předseda Ústavního soudu Rychetský a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. U něhož by už šlo o reprízu loňského opomenutí. Možná náhodného, ale Zeman Pavel druhdy odmítl přijít diskutovat se Zemanem Milošem, když jeho úřad zrovna dohlížel na šetření v kauze Lesní správy Lány. Stále ještě ostatně běžící.

Žádný další Ringo nebo Čuba

Letos ale, jak se zdá ze zatím na veřejnost uniklé části výčtu oceňovaných, jako by prezident trochu brzdil a některá jména mohou vzbudit mírný podiv, ale přece jen spíš mírný.

Čtěte také

Protože kupříkladu fotograf Jan Saudek chodíval celé roky do nejrůznějších bulvárních televizních show, ale marná sláva, zejména jeho starší práce měly originální a výrazný styl a autor s nimi ještě před pádem komunismu dokázal pronikat do světa.

Katolický kněz Petr Piťha měl sice vloni kázání ve svatovítské katedrále, z něhož šla hlava kolem, když v pasáži o takřečené Istanbulské úmluvě vykreslil černo-černý obraz budoucí společnosti ovládané zcela homosexuály, zavírajícími vyznavače tradiční rodiny do koncentračních táborů. Ale monsignore Piťha je muž jinak v mnohém ohledu zasloužilý, nejen jako někdejší ministr školství v Klausově vládě.

A nad politickými postoji absolventa pražské FAMU, srbského režiséra Emira Kusturici, se dá také kroutit hlavou. Ale je to nesporně velký umělec světové pověsti a filmový novátor. Nu, a nad dalšími jmény se pak zřejmě nerozpoutá vášnivější debata. Pokud ji u někoho nevyvolává ještě stále Jan Antonín Baťa, komunisty kdysi nenáviděný a označovaný za kolaboranta s nacisty, nicméně už dlouho oficiálně očištěný.

Utlumená válka s rektory? 

Čtěte také

A zajímavé je, že Hrad poslal po delší době pozvánky i nejvyšším funkcionářům některých vysokých škol, které dřív vynechával. Vlastně od nástupu Miloše Zemana do funkce. A šlo o očividnou mstu.

Například vůči rektorovi Masarykovy univerzity Bekovi. Který během kampaně k prvým přímým prezidentským volbám odmítl uspořádat Zemanovi besedu se studenty, neboť podle něho volební agitace na univerzitní půdu nepatří. S ním, i s rektorem Jihočeské university Grubhofferem, který Zemana kritizoval, pak byla solidární řada kolegů a vyvinula se z toho tichá válka rektorů s Hradem. Bek už na univerzitě skončil, je senátorem a jeho nástupce Bareš nejenže byl pozván, ale údajně do Prahy v pondělí přijede.

Ondřej Konrád

A podobných případů snad bude víc. Původním provinilcům vůči prezidentovi sice odpuštěno nebylo, ale přesto lze mluvit o lehounce vstřícném kroku. Leckdo by si přál od hlavy státu takových víc. Jenže pokud pozvánka nepřistane v Rychetského poště, těžko mluvit o nějakém novém hradním stylu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio