Ondřej Konrád: Případ jako Feriho visel ve vzduchu

1. červen 2021

V zemích, jimž obecně říkáváme západní, je otázka vymáhání sexu nadřízenými nebo prostě důležitými muži v plném proudu už několik let. Především skrze případ k vysokému trestu odsouzeného filmového producenta Harveyho Weinsteina. A vyvolala rozsáhlou globální kampaň Me Too. Také u nás diskutovanou v širokém názorovém spektru: od vší vážnosti až po přezíravou bagatelizaci.

S tím, že mohou padat i falešná obvinění a svědectví proti svědectví, je záludná kategorie. K vyšší akceleraci debaty však stále cosi scházelo. To se nyní zásadně mění. Bohužel po konkrétní kauze mladého a enormně populárního Dominika Feriho, v téhle chvíli expolitika. V jehož případě bude mít rozhodující slovo policejní šetření.  

Těžko proti hvězdě

Věc má celou řadu rovin. Jednak je jí před volbami nepříjemně zasažena TOP 09 a trojkoalice Spolu, do jisté míry se týká pražské Právnické fakulty, na níž Feri studoval a kde mělo být jeho predátorské chování veřejným tajemstvím. Především ale bude rezonovat obecně.

Čtěte také

A možná přinese i příslušnou legislativní úpravu, k čemuž už míří iniciativa z parlamentu. To ale asi bude muset počkat na výsledky vyšetřování. A hlavně na ochotu Ferim údajně zneužitých dívek (mohou přibýt další, zatím mlčící) k výpovědím případně i u soudu.

Že se ihned neobrátily na policii nebo vedení školy a jde o případy i několik let staré, bude také bohatě diskutováno. Z jedné strany ve Feriho prospěch, z druhé s poukazováním na to, proč se podobně postižené ženy z nejrůznějších důvodů neodhodlávají k ráznému kroku a raději drastické zážitky vytěsňují z paměti. Ale mohou být také nadlouho psychicky zasaženy.

Čtěte také

To je totiž na článcích periodik A2larm a Deník N, vznikajících původně nezávisle na sobě poté, co se nad informací o Feriho chování rozpoutala smršť na sociálních sítích, asi nejpozoruhodnější.

Pokud jsou publikované příběhy pravdivé a autoři článků evidentně nešli na světlo s ničím jen přibližným, pak je skutečně záhadou, jak to, že to Ferimu všechno a tak dlouho procházelo. Ačkoli jeho neoblomné obtěžování mělo mít řadu svědků. A některé dívky se aspoň nejbližším přítelkyním svěřily i s dokonanými akty prakticky znásilnění. Při němž jakoby ochromená oběť nemusí mít hned nůž na krku.

Jenomže Feri byl velkou hvězdou generace s neuvěřitelným milionem sledujících na sociálních sítích, poslancem a objektem médií. Přitažlivý, sympatický, obratný v budování mediálního obrazu, charismatický. Obrátit se proti všeobecně uznávané a oblíbené personě si jím atakované dívky prostě nedovolily. Aby se například neocitly v ponižující pozici jakýchsi naopak zavržených, tedy mstivých rádoby milenek. A ostatní se k nim dramaticky neotočili zády.

Zastavit ho jistě šlo dávno

Tak se to aspoň jeví udivenému čtenáři portrétu mladého muže s manýry nesnesitelného klackovitého pubescenta. Jak jde dohromady usměvavý Feri z četných fotografií v elegantních oblecích a s dýmkou, s tím, který slečnám, jež jeho ochmatávané návrhy nakonec odmítají, vulgárně přede všemi nadává? A dělá to roky a nic se neděje?

A to nad nimi neměl žádnou faktickou moc, nemohl jim slibovat filmové role nebo profesní postup.

Ondřej Konrád

Ale i tak fungovalo jeho výsadní společenské postavení, s nímž se utkat bylo nad představy dívek, na jaké si tudíž dál troufal. Zastavit ho ale možné bylo, jistě už před lety.

Nicméně dodejme – nic z toho zatím není fakticky doloženo. I když okamžitá rezignace a písemná omluva za „nevhodné nebo nepatřičné“ chování cosi napovídá. Pokud se nařčení potvrdí, bude to sice smutný závěr oslnivě nastartované kariéry. Ale nějaký takový případ zákonitě přijít musel. Ve vzduchu už visel už delší dobu.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.