Ondřej Konrád: Prezidenti v Tatrách a Vondráček do Moskvy

12. říjen 2018

U středoevropských vysokých politiků nebývají běžně k vidění projevy kladných pocitů. Aspoň v posledních letech. Pokud tedy zrovna bohatýrsky neoslavují volební vítězství. Ale ze slovenského prezidenta Kisky ve čtvrtek pozitivní vibrace úplně sálaly.

Když na tiskové konferenci po prvním dnu mítinku V4 hovořil o tom, jak před třemi a půl lety unijní státy v úžasné jednotě označily anexi Krymu pravým jménem, kývly okamžitě na protiruské sankce a od té doby jejich platnost stále prodlužují. A zároveň se ovšem zlobil na slovenské politiky protiruské sankce zpochybňující.

Nejmenoval je, jenže Slováci vědí, že myslel šéfy sněmovny a vlády Danka s Pellegrinim. A Češi zase vědí, že Kiska ví, co o sankcích posupně říkává jeho český protějšek, i co na adresu Unie zase ten maďarský a polský.

Shoda volky nevolky

Jindřich Šídlo: Fotografie pro Zemana

Jindřich Šídlo

Stovky fotografií českých Romů, kterým stálo za to reagovat na zlá slova prezidenta Zemana, toho zřejmě mnoho nezmění. Tak to s gesty obvykle bývá, přesto jsou důležitá.

Ale i když Kiskovo nadšení z příslušnosti k EU Duda aspoň navenek nesdí a Zeman, byť se sám ke společenství hlásí, zase vlídně debatuje s politiky vzývající odchod, stejně od Štrbského plesa putovala depeše, že hlavy V4 považují Evropskou unii za úžasný projekt. Na jehož budoucnosti je nutno dál pracovat.

Během rokování Miloš Zeman volal po návratu k jakémusi prý původnímu vyššímu principu Unie: totiž aby o některých otázkách mohly rozhodovat samy členské země. Kupříkladu jak namíchat koktejl energetických zdrojů. Nicméně záležitosti kontinentálně provázané mají dál zůstat na celém společenství.

A když se řeč stočila na sociální otázky a Andrzej Duda prosazoval zavádět při nynějším ekonomickém růstu efektivní programy, český prezident poznamenal, že dávky by měli dostávat jen ti, co chtějí pracovat a nemohou. Jenže, dodejme, těch je v některých českých oblastech docela dost. Nicméně Zeman aspoň znovu nehovořil na své čerstvě oblíbené romské téma, jelikož ve stejně lidnatém Maďarsku je Romů jednou tolik co u nás

Průlomová cesta   

Ondřej Konrád

Z prvého dne je pro nás téměř pikantní právě ona Kiskova kritika odpůrců protiruských sankcí, neboť o víkendu cestuje do Moskvy na oficiální návštěvu předseda české dolní parlamentní komory, což se od jara 2014, tedy od krymské anexe, nestalo.

A nadto se má Radek Vondráček (ANO) setkat přinejmenším se dvěma ruskými politiky figurujícími na seznamech EU i Spojených států. A to ve dnech neustále bobtnající skripalovské aféry. Svým způsobem jde vlastně o průlom.     

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.