Ondřej Konrád: O dost jiný Andrej Babiš

24. březen 2020

Prezident ve čtvrtečním projevu k národu užil slovo vyjadřující díky dvakrát, jednou k Číně a na závěr divákům TV Prima za pozornost. V pondělním proslovu premiéra zato byly různé varianty poděkování zdaleka nejfrekventovanějšími výrazy.

Konkrétně zazněly sedmnáctkrát, poprvé dokonce s „velkou pokorou“ a to „všem občanům naší země, občanům v pravém smyslu slova“.

Snad nic a nikdo nevynechaný

Další četná díky se mnohdy naráz týkala celých skupin lidí všemožných profesí a činností. Od členů vlády, usilovně pracující „jak se jen dá“, a ovšem také chybujících, protože se „stejně jako celý svět v enormním rozsahu pandemie teprve učí hledat řešení“, a proto premiér žádá o shovívavost i odpuštění za dílčí chyby a problémy.

Čtěte také

Vyzdvihuje experta Prymulu v čele krizového štábu, ale i vicepremiéra Hamáčka (ČSSD), který se věcně ujal využití čínských kontaktů prezidenta (i jemu za to zazněl dík) a začaly přilétat testy a ochranné pomůcky.

Následovaly další a další díky, respektive vyzdvihování zástupů bezejmenných zdravotníků, záchranářů, policistů až po prodavačky nebo ženy šijící roušky. Nezapomnělo se na rodiče s dětmi doma, seniory, kteří mají na sebe obzvlášť dávat pozor, neboť jsou nejen potřební jako babičky a dědečkové těm nejmladším, ale i dospělým pro své životní zkušenosti. Došlo dokonce na díky veřejnoprávním médiím (rovněž privátním) a umělcům za koncerty na internetu, anebo opět u šicích strojů.

Čtěte také

Padlo i poděkování těm dobrovolníkům, kteří přitom s vládou zrovna nesympatizují. Těžko by se v proslovu hledalo něco vynechaného. Zaznělo ovšem i pokárání nezodpovědných „frajírků“, kteří místo pobytu v karanténě „popíjejí společně pivo u dveří hospod“. Ale i to bez mocenského vyhrožování, šlo o apel na solidaritu, ostatně celou řeč prostupující.

Velmi cynický pamětník by možná vylovil vzpomínku na někdejší prvomájové průvody, kdy pochodujícím zástupům veškerých složek společnosti bylo reportéry stejnoměrně a pohnutě děkováno. To by ale bylo vůči Andreji Babišovi (ANO) hodně nespravedlivé. Dramatická doba si prostě žádá takový všechny a všezahrnující projev bez velkých slibů, už vůbec ne konkrétních, vyjma zájmu a snahy vlády pomáhat, kde se dá.

Kvalitní práce není negativum

Neoblomní premiérovi kritikové jistě utrousí cosi o kvalitní práci jeho PR týmu na projevu. Ale představme si, že by Andrej Babiš vystoupil v podobném duchu jako hlava státu – neřekl tedy v podstatě nic, maximálně sám sebe pochválil, a navíc šlehl třeba také po hercích nebo novinářích. To by to teprve a právem schytal. A objektivně viděno – vládní tým do žádných nebes tentokrát nevynášel.

Ondřej Konrád

Jistě bylo cílem vzbudit pocit, že si předseda vlády plně uvědomuje, co se děje, co ještě pořád hrozí a nic nebere na lehkou váhu. I že to má jeho pozici po týdnech improvizací a nedomyšlených ujišťování vylepšit. Na tom ale není nic negativního. Přejeme si přece všichni, aby vrcholná postava exekutivy řekla, co vlastně chceme slyšet. I víru, že to dohromady přece zvládneme. I s těmi sedmnácti docela upřímně znějícími poděkováními.

Jako kdyby z obrazovek mluvil o dost jiný, státnický a lidsky působící Andrej Babiš. Skeptikové asi dodají: jen aby mu to vydrželo! To si ovšem také všichni přejeme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio