Ondřej Konrád: Nad zprávou BIS nelze zavírat oči

13. září 2024

Člověk by myslel, že může být gigantu jako Čínská lidová republika, navíc tak vzdálenému, země našeho postavení lidově řečeno ukradená. I když pravda, při návštěvě soudruha prezidenta Si před osmi lety byli do Prahy na otočku dopraveni záhadní čínští civilisté, aby se prali s Čechy protestujícími hlavně proti domácímu poklonkování šéfovi totalitního státu.

Neboť to podle výzdoby na trase k Pražskému hradu to vypadalo, jako bychom byli málem čínskou provincií. A prezident Zeman vyhlašoval, že teď sem potečou senzační stamiliardy.

Čtěte také

Ale rok se s rokem sešel a jeho čínský tajemný poradce zmizel v útrobách totálního nenávratna, tak jako veškeré plané sliby. Nicméně Číňané o nás nadále jeví zájem. Jak plyne z výroční zprávy BIS za rok 2023. Už několikáté.

A jde o zájem prostému oku v podstatě neviditelný. Protože čínské zpravodajské služby operují nenápadně, například „kultivací vztahů s vlivnými osobami“, na které mají jistě dělat dojem čínské finanční možnosti. Navazují se i vztahy v médiích k budování pozitivního obrazu komunistické Číny. A ovšem nechybí i tradiční snahy loupit technologie.

Čínské finance

V podstatě to ovšem není skoro nic oproti rozsáhlým aktivitám ruským, které například nahrazovaly podstatný výpadek agentů s diplomatickým krytím po vypovězení kvůli aféře ve Vrběticích.

Čtěte také

A jelikož Česká republika patří k západním demokraciím, je i proti ní z Ruské federace vedena v podstatě „hybridní válka“. Jejíž konkrétní podobu mimochodem zažil web Českého rozhlasu v době pořádání konference o Ukrajině.

A právě podpora napadené země je jedním hlavních důvodů rozsáhlých snah o řadu akcí dezinformačních zpravodajských webů a sociálních sítí, majících narušovat stabilitu země a oslabovat podporu napadené Ukrajiny.

BIS se například ve spolupráci s rozvědkami spojeneckých zemí významně podílela na likvidaci webu s názvem Voice of Europe, operující právě u nás a korumpující i zahraniční politiky.

Mohutný nápor

Kapitola věnovaná Rusku je ve zprávě zdaleka nejpodstatnější a víc než varovná. Není to samozřejmě překvapivé. Ale to neznamená, že nad tím coby čímsi očekávatelným můžeme mávat rukou.

Naopak, je důležité ruské úsilí pozorně sledovat a nezapomenout, že se Kreml skoro určitě pokusí ovlivnit parlamentní volby v příštím roce. Tak jako se snažil zasáhnout do loňské volby hlavy státu.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Výměnou na Pražském hradě ostatně skončila permanentní dehonestace BIS, mající přitom coby hlavní úkol ochranu republiky.

Z četby  veřejně dostupné zprávy je evidentní, že je Česká republika v ruském hledáčku poměrně důležitou položkou a nelze nad tím v žádném případě zavírat oči.    

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio