Ondřej Konrád: Peltova chmurně symbolická postava

5. září 2024

Jak efektivněji upevňovat užitečná spojenectví, případně budovat nová než prostřednictvím finančních injekcí? To přece musí fungovat výtečně. A ideální je pak, když jde o peníze nikoli vlastní, nýbrž veřejné. Což je v určitých kruzích známou, a pokud to jen trochu jde i provozovanou věcí. 

A přesně to, aspoň podle obžaloby, měl činit roku 2017 bývalý předseda české fotbalové asociace Miroslav Pelta. Mající zřejmě až magický vliv na tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou.

Čtěte také

Takže u osmnácti projektů díky ní v podstatě „rozhodl“ o prostředcích ministerstva. Oba za to byli už třikrát odsouzeni k poměrně vysokým nepodmíněným trestům.

I když Pelta tento týden dostal, opět nepravomocně, místo předcházejících šesti let jen 5,5. Tentokrát ovšem soudkyně docela rychle vyhověla námitkám vrchního odvolacího soudu, který předcházející verdikt zrušil, a doplnila požadované důkazy.

Čtěte také

Podstatnou roli mezi nimi mají i výmluvné odposlechy, byť je Pelta bagatelizuje příznačně bohorovnou poznámkou, že v bytě, v níž se s Kratochvílovou setkávali „prostě moc žvanil”.

Kauza veřejnost zajímá nejen kvůli svému rozsahu a faktu, že Pelta pronikl do nejužšího vedení ministerstva, ale i pro jeho dlouhodobé a pro leckoho podezřelé působení v českém fotbalu.

Včetně rovněž odposlechem zaznamenaného slavného výroku v telefonátu s legendárním „Ivánkem, kamarádem,“ čili Ivanem Horníkem na konto ligových výsledků: „Všechno bylo cinklý, vole.“ 

Obě větve jedou dál

Ani z jiných nahraných Peltových vět sice přímo neplyne jeho přímá účast na manipulacích výsledků, ale těžko pochybovat, že o takové praxi nevěděl.

Čtěte také

A pro kritiky poměrů ve fotbale je Pelta stejně chmurně symbolickou figurou, jako zmíněný Horník, nebo obzvlášť temně působící Roman Berbr. Takže když Peltovi zastánci říkají, že ať je jakýkoli, fotbal bezmezně miluje, člověk si musí klást otázku, jaký asi.

Nicméně fotbalových machinací se jeho soudní pře netýká, v ní jde o ony zkraje zmíněné veřejné peníze. K čemuž třeba dodat, že dotační kauza má dvě větve a ve druhé, týkající se tří osob, z nichž nejznámější je předseda České unie sportu Miroslav Jansta, už padl pravomocně osvobozující rozsudek.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jenomže s ním nesouhlasí Nejvyšší státní zástupce a podal dovolání v neprospěch všech obžalovaných. Včetně Pelty a Kratochvílové.

K čemuž možno dodat, že dotace sice nejsou zlo, jak druhdy tvrdil Václav Klaus mladší, ale silné pokušení chtěj nechtěj představují.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.