Ondřej Soukup: Ruští občané asi přijdou o české občanství

17. září 2024

Český parlament má ve středu projednávat pozměňovací návrh, podle kterého občané Ruské federace nebudou moci získat české občanství, pokud se předtím nezřeknou toho ruského. Zní to jako logický požadavek, ale ve skutečnosti je nevyplnitelný. Ve finále to znamená, že nikdo z ruských občanů české občanství od doby přijetí dodatků k zákonu nezíská. Jednoduše nebudou mít jak. 

A bude úplně jedno, zda jim v Rusku kvůli protiválečnému postoji hrozí vězení. Bezpečnost České republiky se přitom nijak nezvýší.

Čtěte také

„Nechceme tady žádné matrjošky. Nechceme, aby Rusové zneužívali dvojího občanství ve prospěch Ruska. Nemůžeme připustit, aby v době, kdy Rusko nejen proti Ukrajině, ale i proti nám a dalším zemím EU podniká nepřátelské akce, mohli jeho občané získávat české občanství, a tedy všechna práva s ním související,“ napsal jeden z poslanců vládnoucí koalice. To zní naprosto rozumně.

Česká republika dovoluje dvojí občanství posledních několik desítek let. Jiné státy mají podobná pravidla, byť s omezeními. Pokud máš třeba ve Finsku dvojité občanství, nemůžeš kandidovat ve volbách, nebo pracovat v bezpečnostních složkách.

Začalo to po Vrběticích

V okamžiku, kdy bylo Česko Kremlem zařazeno na seznam nepřátelských zemí, tak je pochopitelné, že české bezpečnostní služby získaly svou Cart Blanche, o které ta dlouho toužily.

Čtěte také

Po vypovězení zhruba dvou třetin ruských diplomatů z pražské ambasády – po zjištění role agentů GRU při diverzi na skladě ve Vrběticích –, dokonce i vláda Andreje Babiše (ANO) a prezident Miloš Zeman museli reagovat.

Vyhoštěním značné části ruských diplomatů, které úřady podezřívaly z práce pro ruské tajné služby, české tajné služby získaly pocit, že jim nakonec politici naslouchají. V jejich logice konečně měly síly sledovat aspoň někoho.

A rozhodně bylo v jejich zájmu maximální snížení žádostí o trvalý pobyt a následně o občanství. Protože mají povinnost alespoň nějak prověřit každého žadatele. To je i důvodem dnešních pokusů o změnu zákona o českém občanství.

Čtěte také

Zjevně nikdo, kdo navrhoval změny, neměl sebemenší tušení, že pro občany Ruské federace je prakticky nemožné zbavit se občanství ruského. Podle jejich zákonů musí dokázat, že nemají žádné dluhy před ruským státem, včetně vojenské služby.

Nebo, že proti nim nebylo zahájeno trestní stíhání. Což je v současném Rusku otázka asi 15 minut. Kromě toho, vyvázat se z ruského občanství, lze pouze, pokud máte už jiné občanství. Nebo máte garance, že ho získáte. Myslíte, že české úřady budou vydávat takové potvrzení? Opravdu?

Ondřej Soukup

Obětí tohoto nesmyslného zákona se stanou lidé, kteří byli nuceni z Ruska odjet. Zatímco kremelští agenti budou fungovat i nadále.

Když si bude ruské velvyslanectví vybírat, koho zbaví občanství, komu vyhoví? Svému agentovi, nebo souputníkovi Navalného?

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.