Ondřej Konrád: Milost Novotnému za třicet sekund

17. červen 2024

Domácí umělecká, ale i politická scéna mají své „strašné děti“. Četné kontroverze roky vzbuzující sochař David Černý nedávno „nadzvedl“ část veřejnosti vystupováním v souvislosti s instalací stihaček – motýlů na rekonstruovaném nákupním centru Máj, které tam ovšem zatím dřímají a rozsvítí se a rozpohybují až při slavnostním otevření.

A „enfant terrible“ v politice sice jen komunální, nicméně do daleka viditelný a rovněž s příslovečně „nevymáchanými ústy“, starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný, také nedávno kdekoho znechutil.

Čtěte také

Když při kritice angažmá hudebníka Felixe Slováčka ve prospěch koalice Stačilo s předsedkyní KSČM na čele netaktně zmínil Slováčkovu vážně nemocnou dceru.

Mraky se stahovaly

Oba pány pak spojuje nejen jisté výtržnictví, ale také fakt, že Novotný nechal před čtyřmi roky v Řeporyjích vybudovat připomínku podílu takřečených „vlasovců“ při povstání v květnu 1945. Autor skulptury zůstal oficiálně anonymní, ale nejsou pochybnosti, že je jím právě Černý.

A ještě něco mají shodného, totiž že jim jejich různé prohřešky procházejí. A to se přitom v Novotného posledním případě nezdálo pravděpodobné. Neboť z nejvyšších míst ODS, které je starosta členem (svého času dokonce kandidoval na místopředsednický post), ihned zazněly ostré výroky a šéf celopražské organizace strany Marek Benda ohlásil záměr Novotného vyloučit.

Čtěte také

Pokud dřív sám nerezignuje. Jenže před několika dny kauza aspoň prozatím skončila. A to za pouhých třicet sekund. Jak pravil Benda, který si prý „nechtěl hrát na Boha“ a vypuzení hříšníka, který se se za humpolácký výrok omluvil, vůbec nenavrhl.

Proti i pro

Což bylo překvapivé a třeba dodat, že řeporyjský starosta, který přišel do politiky z dryjáčnického prostředí bulvárních médií, má v mnohém ohledu skutečně chování onoho „strašného dítěte“. Někdo by řekl spíš řeznického psa.

Ale jiný by zase našel na Novotném pozitiva. Což se týká jak výše zmíněného památníku, tak toho, že radnici vede ve druhém období a místní zřejmě věděli, proč ho opakovaně volili. Coby rozený provokatér dovedl mimořádně rozbouřit diskusi v ruské státní televizi a za pravdu mu dal následný Putinův vpád na Ukrajinu.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A jelikož je i zdatný komediant, bylo těžké se nesmát, když opakovaně označoval v debatě jisté domácí televize vedle sedícího poslance SPD Foldynu „ruským koštětem“.

Ale marná sláva, mnohdy nemá absolutně cit pro míru a v podstatě si vyloučení ze strany zasloužil. Benda byl však protentokrát ještě velkorysý. Ale asi jen do nějakého dalšího a velmi pravděpodobného Novotného lapsusu. A zcela na závěr: oproti němu má „kolega“ Černý jistou výhodu – odnikud ho totiž vyloučit nelze.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio