Ondřej Konrád: ČSSD by neměla riskovat ani tam, kde je silná

2. září 2013

Na předvolební billboardy s krajskými lídry ČSSD teprve dojde, zatím v prvé várce jen předseda Sobotka slibuje prosazení dobře fungujícího státu. Což je mimochodem heslo prosté, ale rozhodně ne hloupé. A o práci na plnění takového slibu lze hovořit po celé volební období, přičemž úspěšnost je obtížně změřitelná.

Ale jak už bylo řečeno, tváře krajských předáků teprve přijdou na řadu. A pokud se už začaly minulý týden vyrábět, může si po dnešku vedení sociálním demokracie oddychnout, že není třeba nic měnit: soud totiž nevyslyšel návrh ostravského primátora Petra Kajnara plus skupiny spolustraníků z Olomoucka a nevydal předběžné opatření, které mělo zabránit podání kandidátek na krajských úřadech.

Navrhovatelé se totiž na kandidátní listiny nedostali a jevilo se jim to jako porušení stranické demokracie. Řadu voličů, kteří se blíže nezajímají o dění uvnitř ČSSD, to mohlo překvapit. Mezi Ostraváky je kupříkladu Kajnar, zároveň krajský šéf ČSSD, celkem oblíbený. S jeho primátorskou funkcí ovšem vypuzení z kandidátky nesouvisí. Přesto je pozoruhodné, že ČSSD nezabránila dojmu veřejnosti, že se do sněmovny funkcionáři derou, jako kdyby šlo o jejich prospěch a nikoli především o veřejnou službu.

Podle reakcí z Lidového domu se mohlo zdát, jakoby vedení ČSSD bylo skoro překvapené. Ačkoliv místopředseda Zaorálek pochází z Ostravy a těžko mu tedy schází informace. Například že za podáními k soudu stojí ze strany už dříve vyloučený právník Pavel Němec, který – aspoň to tak vypadá – jakoby chtěl ČSSD před volbami poškodit. Možná by se ovšem do věci předsednictvo vložilo výrazněji a rychleji, pokud by šlo o region, kde by si nebylo tak jisto úspěchem, jaký tradičně má na severní Moravě. Kde snad ani zákulisní přetahování ztrátou hlasů nehrozí. I když to samozřejmě není nikdy jisté. Šarvátkami otrávení občané by jistě nepřeběhli k pravici, ale mohli by preferovat jiné levicové subjekty. A ČSSD potřebuje zisk maximální, jinak se její vláda ocitne pod tlakem prezidenta.

Kajnarovi i hloučku politiků z Mohelnice mělo tedy Sobotkovo vedení vysvětlit, že obracet se na soud je v téhle chvíli přinejmenším nešťastné. Teď se v Lidovém domě mohou aspoň utěšovat, že bude na celou věc do voleb zapomenuto. I když příznivci konspiračních teorií jistě spekulují, odkud se nitky k soudnímu návrhu odvíjely, a zda právník Němec není někým řízen. A že pokusy oslabit ČSSD, jednou tam, podruhé jinde, dost možná ještě přijdou.

Spustit audio