„Odvážný, ale zbytečně neriskuje," psala StB. Radovan Procházka budoval svobodné zpravodajské služby

12. květen 2022

Pětadevadesáti let by se v květnu dožil generál Radovan Procházka. Politický vězeň 50. let a muž, který po roce 1989 budoval v demokratických poměrech české zpravodajské služby. Čím vším si v životě prošel, to v pořadu Portréty přiblíží historik Petr Blažek.

Jakocby Radovan Procházka (1927 až 2020) pro práci zpravodajce rostl od malička: syn velitele Hradní stráže prodělal první zkušenost se zpravodajskou prací poté, co bylo české pohraničí připojeno k nacistickému Německu.

Čtěte také

Jeho otec byl v té době velitelem vojenské jednotky v Lounech a své syny poslal na kolech do Krušných hor. „Projeli jsme svěřený úsek, sledovali, jak se chová obyvatelstvo, jaké přicházejí německé jednotky, a informace předali zpravodajcům. Rozhodující byl bratr, já byl jeho krytím, aby to vypadalo, že dva kluci jedou na výlet,“ vzpomínal Procházka v rozhovoru pro MF Dnes.

Na konci války už sloužil jako spojka u pražského povstaleckého velitelství Alex a po válce začal studovat vojenskou akademii v Hranicích. Tam se připojil k protikomunistické skupině plukovníka Alexandra Kordy, v lednu 1951 byl ale zatčen a po brutálním vyšetřování v nechvalně proslulé mučírně hradčanského „Domečku“ odsouzen na patnáct let vězení.

To mu bylo pro účast na „nudlové aféře“, při které vězni v roce 1954 odmítli nedostatečnou stravu, prodlouženo o dalších dvanáct let.

Propuštěn byl nakonec v březnu 1964 a nastoupil jako kulisák do Národního divadla, kde byla sólistkou jeho teta, legendární Slávka Procházková.

Generálporučík ve výslužbě Radovan Procházka převzal v roce 2012 od ministra obrany Alexandra Vondry Kříž obrany státu

V Národním divadle zůstal do roku 1989. Ve svobodných poměrech pomáhal budovat novou zpravodajskou službu – stal se ředitelem organizační sekce Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie a později Bezpečnostní informační služby. Vedl zahraniční rozvědku a od ledna 1993 převzal vojenské zpravodajství, ze kterého odešel v roce 1997 do penze.

Nikdy zbytečně neriskuje

Státní bezpečnost Radovana Procházku po propuštění z vězení v roce 1964 nepustila ze zřetele. Sbírala od svých donašečů informace o tom, s kým se Procházka stýká, co dělá, co říká mezi přáteli.

Čtěte také

V roce 1965 si pracovníci StB zapsali větu, která je pro Procházku coby zpravodajce výtečným vysvědčením: „Odvážný, ale nikdy zbytečně neriskuje. Mimořádně nebezpečný.“

Sám Procházka k příběhu politických vězňů 50. let dodával: „Pokud je národ statečný, nepotřebuje hrdiny.“

Poslechněte si celé Portréty.

autor: David Hertl
Spustit audio