Odsouzením Lva Ponomarjova si ruská státní moc jen zadělala na problémy, píše opoziční list

9. prosinec 2018

Soudkyně moskevského Tverského soudu svým středečním verdiktem poslala sedmasedmdesátiletého obhájce lidských práv Lva Ponomarjova na 25 dní za mříže.

Tento bývalý disident je známý jako důsledný pacifista, zastánce nenásilného boje za občanská práva a člověk, který se ještě od sovětských dob drží jednoho pravidla: nekonspirovat a mluvit o všech svých plánech otevřeně, přibližuje ho Kirill Martynov v ruském listu Novaja Gazeta.

Alexandr Mitrofanov: Ruský obhájce lidských práv jde do vězení za odkaz na Facebooku

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv. Býval blízkým spolupracovníkem Andreje Sacharova.

Alexandr Mitrofanov: Rusové proti státní moci. Čerstvé případy

Alexej Navalnyj u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Před čtrnácti dny jsem v této rubrice popisoval případ nezávislého ruského časopisu The New Times, který dostal likvidační pokutu ve výši 22 250 000 rublů.

Zatčení veterána disidentského hnutí podle komentáře vypadá jako shora vydaný příkaz ve smyslu: „Zatkněte ho a pak budeme pozorovat, jak společnost zareaguje.“ Martynov se rozepisuje, že to vypadá, jako by chtěl někdo v rámci nejnovější verze „socialistické zákonnosti“ provést pokus na živých lidech. Zároveň varuje, že je iniciativa odsouzená k neúspěchu a státní moc se prý dopouští vážné politické chyby.

Autor uvádí, že když v Rusku vznikal dnešní protiústavní systém boje se svobodou shromažďování, snažil se zamezit opakování masových mítinků, jaké probíhaly v letech 2011 a 2012 na Bolotném náměstí v Moskvě. Ponomarjova teď zatkli za výzvu k účasti na demonstraci „Za naše a vaše děti“, která měla podpořit zatčené v případech mladistvých opozičních aktivistů.

Jednalo se o čistě lidskoprávní akci, jejíž organizátoři nevystupovali s žádnými politickými požadavky. A vykreslit široké veřejnosti Ponomarjova jako extremistu, který ohrožuje ústavní zřízení, je téměř nemožné, myslí si Kirill Martynov. I politicky naprosto pasivní občané zřejmě budou mít soucit se starým člověkem, který „jenom něco napsal na facebooku a chodil po ulici“.

Návrat do SSSR

Také důsledné uplatnění litery zákona proti Ponomarjovovi může pro státní moc potenciálně znamenat nová a zbytečná rizika. Pověst tohoto obránce lidských práv se totiž neomezuje jen na Moskvu a Rusko – je dobře známý i v Evropě.

Alexandr Mitrofanov: Chodorkovskij sní o silném Rusku bez cara

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze

Minulý víkend hostila Praha konferenci Rusko místo Putina, kterou pořádal za účasti mnoha ruských odborníků a novinářů Michail Chodorkovskij.

S vyjádřeními k situaci tak přijdou i zahraniční velvyslanci a dříve nebo později se Ponomarjovovo jméno objeví také jako jeden z argumentů pro zavádění nových sankcí. Mimo jiné i kvůli zřejmé paralele s pronásledováním disidentů v Sovětském svazu.

Komentář soudí, že zatčení nemůže lidskoprávního aktivistu zastrašit ani mu zabránit, aby pokračoval v dalším úsilí. Snaha uplatnit hlavní mechanismus takovýchto represivních akcí – nahnat uvězněnému strach – je prý v jeho případě předem ztracená. Může dopadnout podobně jako v případě jiného světově známého vězně svědomí Ildara Dadina, který sklidil solidaritu.

Skutečné problémy pro státní moc zřejmě nastanou, pokud se Ponomarjovovi ve vězení přitíží. Vzhledem k jeho pokročilému věku se takový vývoj nedá vyloučit. Ponomarjovovy apely teď ale také budou znít z vězení hlasitěji. Tím, že státní moc obránce lidských práv zatkla, o řády rozšířila jeho publikum.

V rozporu s Putinem

Prohrou pro režim bude podle komentáře také okamžik, kdy bude muset Lva Ponomarjova propustit. Jakmile se totiž ocitne na svobodě, napíše na sociální sítě další zprávu. Pro Martynova to bude jasná ilustrace toho, že nové mechanizmy, které mají „cenzurovat ulici“, nefungují. A když se úřady pokusí zatknout Ponomarjova znovu, budou si muset projít znovu i celé toto kolečko.

Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Zatímco problémů si tak státní moc vykoledovala celou řadu, na oplátku vlastně nezískala vůbec nic. Ani nové přívržence a dokonce ani pocit morální převahy toho, kdo jedná podle práva, je přesvědčený ruský komentátor.

Možná největší dramatičnost celé situace však podle něj spočívá v tom, že autor tohoto „sociálního experimentu“ projevil až přílišnou iniciativu. Není totiž vyloučené, že se nevědomky rozešel s oficiální „stranickou linií“.

Vždyť téměř měsíc odnětí svobody si jeden z nejslavnějších ruských obránců lidských práv vysloužil v okamžiku, kdy Státní duma přijímá prezidentem Putinem navrženou novelu zjemňující článek 282 ruského trestního zákona o boji proti extremismu. Tedy právě toho, kvůli kterému se Ponomarjov ocitl vězení. „Že by se soudruzi přepočítali?“ ptá se na závěr Kirill Martynov v deníku Novaja Gazeta.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související