Alexandr Mitrofanov: Ruský obhájce lidských práv jde do vězení za odkaz na Facebooku

7. prosinec 2018

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv. Býval blízkým spolupracovníkem Andreje Sacharova.

Abych přiblížil jeho postavení mezi ruskými demokraty, dovolím si ho přirovnat k našemu Petru Uhlovi. A teď si představte, že by šel v těchto dnech Uhl sedět kvůli tomu, že zveřejnil status na Facebooku. Lvu Ponomarjovovi se to ale stalo. Má strávit ve vězení 25 dnů.

Alexandr Mitrofanov: Rusové proti státní moci. Čerstvé případy

Alexej Navalnyj u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku

Před čtrnácti dny jsem v této rubrice popisoval případ nezávislého ruského časopisu The New Times, který dostal likvidační pokutu ve výši 22 250 000 rublů.

Marně dokazovala jeho advokátka, že toto rozhodnutí je nezákonné. Ponomarjov totiž pouze sdílel odkaz na článek, který byl zveřejněn na webu rádia Echo Moskvy.

Napsali ho rodiče mladých lidí, které úřady už měsíce drží ve vazbě v kauze tzv. Nového majestátu. Šlo o skupinu mládeže, která se bavila o společnosti a politice. Nasazený agent tajné služby FSB nejdříve navrhl stanovy a akce, které by mohly být v rozporu se zákonem, a později skupinu udal.

Proti uvěznění 77letého obhájce lidských práv se ozvalo mnoho lidí včetně ombudsmanky, poslance Dumy za komunisty a celé Rady pro lidská práva při prezidentovi. Ale státní moc mlčela. Nedošlo k vývoji, který před několika dny prozradila veřejnosti šéfredaktorka státní televize Russia Today Margarita Simonjanová.

Čert vem sankce

Úřady totiž začaly dělat potíže populárnímu raperovi Huskymu a později ho zatkly. Pak ho ale zase pustily. Simonjanová napsala, že to byla zásluha dvou tří lidí z Putinova okolí, kterým se tento přístup znelíbil. Soudům nařídili, ať rapera okamžitě osvobodí. Starý obhájce lidských práv je ale jiný případ.

Alexandr Mitrofanov: Putin může za všechno, myslí si více než polovina Rusů

Vladimir Putin

Z Ruska přicházejí stále nové informace o zhoršování nálady lidí. Dnes už nejde o střední vrstvu, která se stala hlavním aktérem velkých demonstrací především v Moskvě před sedmi lety.

Státní moc mezitím završuje jinou akci, která měla odvést pozornost obyvatelstva od palčivých problémů.

Před časem metropolita Tichon, který je pokládán za osobního Putinova zpovědníka, navrhl, aby velká letiště v zemi byla pojmenována po různých osobnostech. Referenda byla někde doprovázena výtržnostmi jako v Kalinigradu, kde došlo k útokům nacionalistů na pomník a na náhrobek místního rodáka Immanuela Kanta.

Na pomoc přispěchalo vojenské námořnictvo. Velitel Baltské flotily v projevu před posádkami vylíčil Kanta jako vlastizrádce a autora knih, které by nikdo z přítomných na nástupu mužstva nikdy nečetl. Letiště má být nakonec pojmenováno po císařovně Jelizavetě Petrovně.

Alexandr Mitrofanov: Chodorkovskij sní o silném Rusku bez cara

Michail Chodorkovskij, Forum 2000 v Praze

Minulý víkend hostila Praha konferenci Rusko místo Putina, kterou pořádal za účasti mnoha ruských odborníků a novinářů Michail Chodorkovskij.

Pro nás je zajímavé, že Šeremetěvo má být také Puškinovo a ve Volgogradu mají mít letiště pojmenované pro Alexeji Maresjevovi, prototypu hrdiny Příběhu opravdového člověka.

Anton Čechov a Vladimir Vysockij byli odsunuti na východ. Čechovovo jméno má mít letiště na Sachalinu a podle Vysockého má být pojmenováno letiště v Magadanu, někdejším hlavním městě Gulagu. Ale definitivně rozhodne o výsledcích referenda Vladimir Putin.

Nový kurs Kremlu popsala známá politoložka Lilija Ševcovová takto: „Epocha dvojsmyslnosti, kdy bylo možné zároveň si hrát na válku i na mír, být zároveň nepřítelem a partnerem Západu, končí. Ruská státní moc fakticky říká: čert vem sankce, musíme se připravovat na nejhorší.“

Alexandr Mitrofanov

P. S.: Odvolací soud ve věci Lva Ponomarjova vyhlásil rozsudek dnes kolem půl páté odpoledne. Zůstane ve vězení 16 dnů.

Autor je komentátorem deníku Právo

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.