Odmávnout éru špičatých bot k návratu silné ODS nestačí, tvrdí komentátor Honzejk

16. září 2014

Občanská demokratická strana ještě nedávno v zemi určovala směr. Dnes je partají s 16 poslanci v parlamentu. Co to vypovídá o současné české pravicové scéně? Má ODS znovu šanci získat důvěru voličů?

Sám předseda ODS Petr Fiala na letošním karlínském kongresu strany řekl, že skončila "kultura špičatých bot" a je třeba nabídnout voličům novou perspektivu. Bude to stačit?

„V roce 2008, kdy spadla ekonomika dolů, se ve společnosti začal rozjíždět jakýsi nihilismus,“ popsala začátek krize české pravice analytička Echo24 Lenka Zlámalová.

Podle ní tehdy začaly sílit různé vlny hysterií, na které pravice nebyla schopná reagovat. „Navíc jí provázely nějaké korupční příběhy, který ani nebyly odlišné od těch, které provázely sociálně demokratické vlády.“

Neustálý mediální narativ o kmotrech a korupci pomohl vzniku atmosféry, která k rozkladu pravice přispěla, soudí analytička.


Zlámalová: „Jsem trochu citlivá na řeči o korupčním prostředí. Stal se z toho omílaný narativ, pro který je strašně málo tvrdých důkazů. Jsou to příběhy o Janoušcích, Hrdličcích a Rittizích, ale ti lidé nebyli obžalováni, ani nikdo v médiích proti nim nesložil tvrdé příběhy. Kdo z celé garnitury ODS byl ale obviněn nebo obžalován? Když se bavíte s žalobci, tak vám přiznávají, že není "nabito."

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk korupční povahu ODS rozhodně nepovažuje za společenský přelud.


Honzejk: „Pokud chceme českou politickou pravicovou scénu a jmenovitě ODS vyviňovat s argumentací, že nemáme dostatek tvrdých dat pro to, že vytvářela velmi závažné korupční prostředí, lze namítnout jen jedno: Všichni policisté, státní zástupci po celé Evropě vám řeknou, že korupce je trestný čin, který se dokazuje úplně nejhůře ze všech. Dovést takový případ k obžalobě nebo dokonce k odsouzení je nesmírně těžké. To, že se to v mnoha případech nepodařilo, ještě nedokazuje, že zde korupční prostředí reálně neexistovalo a je to pouhý mýtus.“

Komentátor vidí za současným úpadkem ODS i další důvody. „Přidal bych špatnou autodiagnózu. ODS podléhá kolektivnímu sebeklamu. Říká: Nedívejme se dozadu, už jsme se káli dost, pojďme nabídnout pozitivní program.“

Honzejk je ale přesvědčen, že jen to nestačí. „Co lidé ODS vyčítali, byly právě ty „špičaté boty“. K tomuto problému se strana ještě dostatečně nepostavila. Odmávnutí, že to je za námi, jí právě spousta lidí nebude věřit. Zátěž minulosti je taková, že by se s ní ODS měla vyrovnávat ještě více,“ konstatoval Petr Honzejk.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio