Odklon od cirkusu s drezurou zvířat začal už v 70. letech, vysvětluje historik

4. září 2024

V rámci festivalu Letní Letná byla otevřena i nová výstava Circus Victius - Vítězný cirkus, jejím kurátorem je Hanuš Jordan. Už před 20 lety kývnul na nabídku Národního muzea stát se historicky prvním kurátorem sbírek trojrozměrných památek na české divadlo a cirkusového a varietního fondu. „Byla to šance ukázat různé podoby cirkusu v minulosti, ale také zamyšlení nad tím, jaký cirkus vlastně je,“ říká.

Čtěte také

„Má práce je každý den jiná, protože se starám o akvizici sbírkových předmětů, jejich katalogizaci i výzkum,“ vysvětluje.

„Pohled publika na to, co je pro ně přijatelné se také vyvíjí. Odklon lidí od tradičního cirkusu k novým formám bez drezury zvířat začínal už v 70. letech. Teď vzniká nové a z mého pohledu krásné cirkusové umění. Smyslem mé muzejní práce je dělat výstavy a o podobných zajímavých vlivech také psát," doplňuje Jordán.

Circus Victius - Vítězný cirkus
Jaký je cirkus? Jak ho vidí děti, dospělí pamětníci anebo současný výtvarný umělec? Rozměrná plátna kombinovaných malířských technik umělce Rafana ukazují zcela současnýma očima důležité historické osobnosti související s cirkusem a také některé známé či pozapomenuté cirkusové disciplíny.

Poslechněte si celé Hovory Markéty Vozkové v audiozáznamu.

Spustit audio

Související