Odklad digitalizace by byl proti výstavbě, říká úřednice. Potřebujeme standardizovanější podmínky, zní z Hospodářské komory

1. červenec 2024

Se začátkem července začal platit nový stavební zákon, od něhož se očekává zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Zásadně by k tomu měla přispět i digitalizace celého procesu. Ta ale stavebníkům i úředníkům dělá starosti – prý nebyl dostatek času si systém pořádně vyzkoušet. „Odklad digitalizace by byl proti výstavbě,“ říká Leona Gergelová Šteigrová z ministerstva. „Byli bychom rádi za standardizovanější podmínky,“ kritizuje Hana Landová z Hospodářské komory. 

O odložení spuštění a prodloužení testovací doby žádala ministerstvo i Hospodářská komora. Naopak rychlý začátek fungování vítal soukromý sektor.

Čtěte také

„Stavebníci vyčíslovali škody z hlediska hospodářství v miliardách, když nevyjdeme s digitalizací co nejdříve, nezrychlíme systémy, nenaběhne nový stavební zákon,“ říká ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování ministerstva pro místní rozvoj Leona Gergelová Šteigrová. „Z našeho pohledu by byl odklad proti výstavbě.“

Podle ní zatím systém funguje dobře. Od jeho spuštění ministerstvo registruje do pondělního dopoledne nejméně 2500 vstupů a 600 přihlášení do portálu stavebníka.

Postupná digitalizace

„Ranní vstupy jsou teď v pondělí spíše tím, že si to lidé zkouší a poprvé to testují. Žádosti proto budou hlavně na osahávání systému,“ domnívá se Hana Landová, předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje z Hospodářské komory.

Spuštění podle ní doprovází i drobné komplikace. „Kolegové z Hospodářské komory nejdřív hledali, kde portál stavebníka vůbec je. A teď se přihlašují a zkouší, co s tím vlastně mají dělat,“ popisuje Landová a dodává, že nejasnosti jsou pro projekt podobných rozměrů běžné.

Podle Šteigrové navíc nebylo možné testovací období nijak razantně prodloužit. „Podle zákona nemůžeme pustit ostrá data do testovacího prostředí,“ vysvětluje. Postupné spouštění je navíc běžné i v dalších státech s podobnými systémy.

Čtěte také

„Náběh legislativy není věc, kterou teď spustím a pak to bude fungovat,“ podotýká Šteigrová. „Je to modulární řešení, kdy začínáme s tím, že poprvé budou všechny úřady koukat na jednu dokumentaci a postupně budeme napojovat další systémy.“

Z důvodu adaptace úředníků budou v prvním půlroce lhůty pro vyřízení žádostí prodloužené na dvojnásobek. Ke zjednodušení procesu ale nedošlo.

„Dotčeným orgánům stále zůstávají jejich vlastní razítka a závazná stanoviska. Co se ale sloučilo, jsou typy různých řízení, takže když jde stavebník na stavební úřad, tak se nemusí rozhodovat, jestli ohlásí stavbu nebo podá žádost o povolení záměru,“ srovnává Landová.

Zásahy antimonopolního úřadu

Přechod na digitální platformu přinesl také potřebu modernizovat technické vybavení úřadů a komplikace s komunikací. Problémy nastaly už při přípravách digitalizace, když do procesu několikrát zasahoval antimonopolní úřad.

„Vypsali jsme výběrové řízení, které ale bylo napadeno. Řízení se natolik zdržovalo, že už bylo evidentní, abychom stihli digitalizaci, že musíme minimální část nutnou k naplnění zákona zadat napřímo,“ shrnuje Šteigrová.

Čtěte také

Dodavatelská smlouva na systém pro úředníky byla nicméně pozastavena a podle pravomocného rozhodnutí nesmí být plněna po 23. září, což vyvolává obavy o fungování systému.

„Zatím nevíme, jaké je řešení autorského práva k systému, jak bude zabezpečen. Bez toho, aniž by byla smlouva uzavřena, těžko přejde vlastnictví k softwaru na ministerstvu pro místní rozvoj. Takže my se toho bojíme a byli bychom rádi, kdyby se další věci začaly objednávat a řešit už za standardizovanější podmínek,“ uzavírá Hana Landová.

Poslechněte si celou debatu, moderuje ji Karolína Koubová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.