Odborář: Chceme zvýšit platy letos a jednat i o příštím roce. Stávková pohotovost je zdvižený prst

2. květen 2022

Odboráři z Úřadu práce vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli nízkým platům a velké zátěži úředníků. Nově tam totiž mimo jiné vyřizují humanitární dávky pro uprchlíky nebo okamžitou pomoc při zdražování energií. Je stávková pohotovost těchto pracovníků na místě? „Chceme jednat s vládou o valorizaci platů ještě na letošní rok,“ říká odborář Pavel Bednář. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti) říká, že nespokojenost chápe, nesouhlasí ale s načasováním protestů.

Situace je náročná pro celou zemi a spousta lidí pracuje nad rámec. Chápu zatížení úřadů práce a musíme mnoho věcí zlepšit ve prospěch klientů i pracovníků, ale stávková pohotovost mi fér nepřijde,“ tvrdí Richterová.

Stávková pohotovost je gesto, zdvižený prst, který říká: Vládo, pojď s námi jednat.
Pavel Bednář

Předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Bednář považuje vyhlášení stávkové pohotovosti za zcela správný krok.

Stávková pohotovost je gesto, zdvižený prst, který říká: Vládo, pojď s námi jednat. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slíbil, že na přelomu března a dubna s námi bude o platech jednat. K žádnému jednání o platech ale nedošlo,“ kritizuje odborář.

Platové tarify se skutečně nenarovnaly, lidé na přepážkách mají práci nejnáročnější a nikdo nedojednal, aby byli oceněni.
Olga Richterová

Olga Richterová (Piráti)

Richerová vysvětluje, že Jurečka považoval za klíčové získat peníze na odměny: „Ty zajistil a odměny byly značné. V průměru pracovníci úřadů práce získali 15 tisíc korun. Budeme v tom pokračovat, protože jsme si vědomi obrovského pracovního zatížení těchto pracovníků a pracovnic.“

Na úřadech práce je situace dlouhodobě neutěšená, uznává Richterová:

„Dlouhodobě chápu, že na přepážkách není práce úřadů práce dobrá ani pro pracovníky, ani pro klienty. Proto jako Piráti zdůrazňujeme digitalitaci státní správy, protože ta práce je frustrující i proto, že práce není digitalizovaná a systémy nejsou propojené. Ta práce by nemusela být tak marná, kdyby byla zdigitalizovaná.“

Čtěte také

„Od svého zvolení se tomuto klíčovému úřadu věnuji. Problém je s jeho organizační strukturou, platové tarify se skutečně nenarovnaly, lidé na přepážkách mají práci nejnáročnější a nikdo nedojednal, aby byli oceněni.“

Jako vláda chceme napravovat spoustu neřešených věcí z minulosti, současně s akutní uprchlickou krizí. Jsme ale bohužel v situaci, kdy opozice ve sněmovně obstruuje projednávání nezbytných zákonů. Takže čas, který by ministři měli třeba na jednání s odbory, musí prosedět ve sněmovním sále a prosadit nezbytné věci,“ konstatuje Olga Richterová (Piráti).

Spěcháme, protože chceme zvýšení platů schválit ještě na letošní rok. Chceme také jednat o platech na rok příští.
Pavel Bednář

Bednář odmítá, že by opozice dělala takové obstrukce, aby jimi vláda byla plně zaneprázdněna:

Čtěte také

„Najít termín pro jednání s námi není tak složité. Na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů jsem s ministrem mluvil a přislíbil tento týden jednání.“

Spěcháme, protože chceme zvýšení platů schválit ještě na letošní rok. Chceme také jednat o platech na rok příští, aby to neskončilo jako za minulých vlád, kdy jednání kvůli přípravě státního rozpočtu skončila v září. Pojme si během prázdnin na rovinu říci, jaké platy zaměstnanci úřadů práce budou mít,“ vyzývá Pavel Bednář.

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související