Úřady práce hrozí stávkou. „Naše platy byly dva roky zmražené, mluvit o odměnách je podpásovka,“ říká odborářka

27. duben 2022

Zaměstnanci úřadů práce řeší třeba i požadavky 300 tisíc nových klientů, válečných uprchlíků z Ukrajiny. A přibylo i žadatelů o dávky na bydlení. Úředníci přitom mají zmrazené platy, které jsou nejnižší v porovnání s ostatními státními institucemi. Rozhodli se vyhlásit od 1. května stávkovou pohotovost. „Chtěli bychom, aby zvyšování mezd korespondovalo s mírou inflace,“ říká Věra Prokopová z Úřadu práce na Praze 3 a členka výboru odborových organizací při Úřadu práce ČR.

 

Odměny, jednání o platech a také zvýšení tarifů, slibuje ministr Jurečka. Žádají tohle po něm odbory? Nebo s jakými požadavky za ním jdou vaši kolegové?

Čtěte také

Ono se říká – slibem neurazíš. A mě strašně rozčílilo, když včera napsal pan Jurečka dopis, který rádoby vstřícně neustále poštvává veřejnost proti zaměstnancům, když zmiňuje odměny, které neřeší tristní situaci na úřadě práce.

To znamená nedostatek zaměstnanců, vysokou fluktuaci kvůli nízkým tarifním tabulkám, protože nemůžeme být konkurenceschopní vůči soukromé sféře ani vůči jiným státním orgánům. Noví zaměstnanci nepřicházejí a stávající odcházejí. Takže mluvit o odměnách, které se nota bene hradí z každoročně snižovaného rozpočtu, je myslím trošku podpásovka.

Stávková pohotovost má probudit veřejnost a změnit mínění, že úředník je vyžírka, který okrádá občany.
Věra Prokopová

Jaké jsou tedy konkrétní požadavky na ministra?

Moji kolegové tam jdou s konkrétními požadavky právě na zvýšení tarifních tabulek, abychom mohli nabrat nové zaměstnance, neměli jsme podstav a abychom se stali trošku konkurenceschopní právě vůči sféře soukromé, případně jiným státním úřadům. A samozřejmě zvyšování mezd a tabulek by se mělo odvíjet v závislosti na inflaci a s přihlédnutím ke skutečnosti, že dva roky naše platy byly zmražené.

Jak by se stávková pohotovost dotkla klientů?

Klientů se nedotkne, protože stávková pohotovost neznamená, že úředníci nepracují, naopak. Stávková pohotovost má za úkol probudit veřejnost a změnit mínění, které vládní garnitura, už i minulá, vlastně nastoluje – že úředník je vyžírka, který okrádá soukromou sféru a zbylé občany. Není to pravda, my nejsme úředníci, o nás by se mělo mluvit jako o služebnících, protože my jsme tady pro lidi – my vyplácíme dávky, zajišťujeme jejich nevýhodnou sociální situaci. Takže změnit pohled veřejnosti na to, že úředník tady není jen pro to, aby si pil v práci kafe a bral vysoké odměny.

autoři: Jiří Chum , prh
Spustit audio

Související