Obezitolog prof. Martin Fried o doporučeních dietologů

13. duben 2015

Jak dietologové nedávno změnili svá letitá výživná doporučení ze 70. a 80. let? Proč nefungoval předpokládaný "hormon" hubnutí? Jak život ve městě ovlivňuje tělesnou váhu? Dají se "přechytračit" dědičné předpoklady k obezitě?

Hostem Studia Leonardo je uznávaný obezitolog Martin Fried.

Moderuje Martina Mašková.

Prof. MUDr. Martin Fried CSc. je uznávaný odborník v oblasti břišní chirurgie a laparoskopie. Absolvoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působil na I. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze, v letech 1994 až 2001 byl jejím primářem. Od počátku 90. let 20. století se věnuje bariatrické chirurgii v léčbě obezity. V roce 1993 provedl jako první na světě laparoskopickou operaci - neadjustabilní gastrickou bandáž u obézních nemocných.

Od roku 2009 je přednostou OB kliniky v Praze, největšího středoevropského centra pro bariatricko-metabolickou léčbu obezity a metabolických poruch s ní spojených. Profesor Fried školil také chirurgy ze Spojených států, Velké Británie, Španělska, Itálie, Polska, Slovenska a dalších zemí. Je členem mnoha lokálních i světových odborných společností.

Rozhovor je předtočen.

autor: mam
Spustit audio