Takové to „na nic nesahat“ u nás neplatí, říká David Lobotka z centra Techmania

29. duben 2016

Techmania je vědecké naučné centrum pro zvídavé děti i dospělé. Je to škola hrou se stovkami interaktivních exponátů a laboratořemi, které poutavou formou přibližují svět vědy a techniky. Jak se připravují nové výstavy a nové výukové show?

„Plzeňské centrum Techmania vloni přivítalo více než 271 tisíc návštěvníků, z toho 55 tisíc tvořili školáci a studenti v rámci výuky,“ uvedl ve Studiu Leonardo vedoucí vývojového oddělení Techmania Science Centra David Lobotka.

Tím sice centrum splnilo svůj plán dostat se nad návštěvnost 200 tisíc, ale školy z této cifry tvoří přibližně 25 %, a jeho provozovatelé by prý chtěli škol více.

„Školní návštěvy se u nás dělí na dvě skupiny, buď k nám škola jede jakoby na výlet, nebo k nám jedou vyloženě jako součást výuky,“ tvrdí vedoucí.

Největší podíl návštěvníků Techmanie tvoří ale rodiče s dětmi, především s těmi mladšími. „A tady je důležité zabavit děti,“ zdůraznil Lobotka.

Jaký je rozdíl mezi klasickým muzeem a science centrem? „Jednoduše řečeno je rozdíl v tom, že science center obsahuje exponáty, které jsou dělány pro to, aby s nimi návštěvník manipuloval. Takové to na nic nesahat ve science centrech neplatí, funguje to naprosto opačně.“

Návštěvníci Techmanie jsou pobízeni, aby se chovali aktivně. „Oni sami manipulují exponáty a hrají si, důležitý je aktivní přístup všech návštěvníků,“ vysvětlil vedoucí.

K tomu je ale potřeba mít kvalitní exponáty. „Dobrý exponát musí být vizuálně zajímavý, aby návštěvník šel kolem a lákalo ho to přijít a zkusit si to,“ popisuje Lobotka.

U dobrého exponátu také musí být návštěvníkovi hned jasné, co má dělat. „Nesmí být frustrovaný z toho, že má něco dělat, ale nechápe a neví, co mu to ukazuje, a odchází nedejbože s pocitem, že on něco udělal špatně. Pak jde o chybný exponát.“

Také je důležité, aby vystavený předmět poskytoval zpětnou vazbu maximálně v řádu desítek sekund.

„Není možné, aby exponát fungoval tak, že návštěvník s ním něco dělá 10 minut, a pak teprve vidí výsledek. To nikoho nebaví,“ dal dobrý recept na úspěšné vědecké naučné centrum David Lobotka.

Plzeňské vědecké naučné centrum Techmania představil vedoucí vývojového oddělení Techmania Science Centra David Lobotka. Pořad připravila Leona Matušková, moderuje Martin Matějka.

autoři: mmk , oci , Leona Matušková
Spustit audio