Obchodníci zvyšují ceny, dokud lidé kupují. Nakupujte méně a levněji, radí ekonom Navrátil

20. únor 2023

Silný pokles reálných příjmů způsobený inflací vede k tomu, že lidé v České republice mnohem méně utrácejí než v minulých letech, což je podle statistiků i hlavní důvod zpomalování celé ekonomiky. „Spotřeba klesla o 6 procent, je to jeden z nejprudších poklesů, který jsme zažili,“ konstatuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Češi se prý vyznačují tím, že v dobrých časech utrácejí, ale po manické fázi se dostávají do deprese a utrácejí méně než jiné národy.

„Problém je, že česká ekonomika není na manické Čechy nastavená, protože manická fáze vede k větší poptávce po nemovitostech. Ale český stát není nastaven na to, abychom začali rychle stavět a dostupnost bydlení je po této manické fázi nejnižší v Evropské unii,“ upozorňuje.

Čtěte také

Snižování spotřeby je prý zároveň do velké míry způsobené tím, že příjmy už lidem nestačí na pokrytí vlastních výdajů. „Pětina domácností s nejnižšími příjmy už od prvního covidového roku snižuje svou životní úroveň. V roce 2022 měli už o pětinu nižší spotřebu,“ vysvětluje Navrátil.

V této souvislosti poukazuje i na data Eurostatu, podle kterých 60 procent domácností s podprůměrnými příjmy nemá finanční rezervu vyšší než 13 tisíc korun, protože si ji nemohou nebo neumějí vytvořit.

Trh práce přitom stále nabízí jen o něco málo méně volných pracovních míst, než je nezaměstnaných, velká část nízkopříjmových ale nemá přístup k internetu, aby si mohli hledat jiné místo nebo třeba vyřídit příspěvek na bydlení on-line.

Dovozní ceny potravin rostou pomaleji než ceny potravin v Česku. Dovoz tak snižuje tlak na růst cen.

„Inflace je pro ekonomiku daleko horší problém než nezaměstnanost, která i když vzroste o pár procentních bodů, tak zasáhne jen domácnosti, které ztratí příjem. Ale inflace zasahuje úplně všechny a snižuje životní úroveň. A v tom jsme bohužel aktuálně mistři celé Evropy,“ poznamenává.

Nakupujte levněji

Z analýzy karetních transakcí vyplývá, že lidé výrazně snižují zbytné položky, jako je elektronika nebo například výdaje v hobbymarketech, které byly hitem covidových let. Prudce klesají také platby za kurýrní služby a šetří se také na potravinách.

Nemyslím si, že by cenová regulace byla efektivnější. Víme, jak dopadla v Maďarsku, kde dochází ke zhroucení cen a ty rostou rychleji.

„Lidé snižují částky za průměrný nákup. Když jdou do obchodu, tak už to není tak, že nakoupí relativně hodně věcí, ale výrazně méně, protože otáčí každou korunu,“ podotýká s tím, že prudce naopak vzrostly nákupy v Polsku, a to až desetinásobně.

Podle České národní banky rostla v Česku inflace rychleji než v zahraničí i kvůli tomu, že si obchodnicí zvýšili své marže. Pokles spotřeby by proto podle Navrátila měl vést k zesílení konkurence a zvýšení tlaku na obchodníky a poskytovatele služeb, aby své ceny snížili.

Čtěte také

„Zajímavé je, že dovozní ceny potravin rostou pomaleji než ceny potravin v Česku. Dovoz tak snižuje tlak na růst cen,“ uvádí ekonom s tím, že i dražší potraviny stále nacházejí své kupce: „Dokud to jsou lidé ochotni kupovat, tak obchodníci budou ceny zvyšovat,“ doplňuje.

Lidé podle něj mají možnost nakupovat méně a levněji a vytvářet tak tlak na výrobce a obchodníky, aby snížili ceny. „Nemyslím si, že by cenová regulace byla efektivnější. Víme, jak dopadla v Maďarsku, kde dochází ke zhroucení cen a ty rostou rychleji. I v Česku najdeme prodejce, kteří jsou schopni garantovat výrazně nižší ceny. Chybí mi srovnávač cen, který by spotřebitele navigoval,“ uzavírá Navrátil.

Jaký bude další vývoj inflace? Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související