Nový stavební zákon míří do sněmovny. Ekologické spolky se obávají, že omezí práva veřejnosti

6. březen 2021

Poslanci začnou na konci března znovu projednávat nový stavební zákon. Ten oproti tomu stávajícímu počítá s celou řadou změn a jeho cílem je zrychlit proces stavebního řízení. Ekologické organizace na jednu stranu zrychlení procesu vítají, protože urychlí i přípravu ekologických projektů. Ale zároveň se obávají, že nový stavební zákon omezí vliv veřejnosti na stavební řízení.

Nový stavební zákon přinese kompletní změnu průběhu stavebního řízení, a to díky integraci různých orgánů, které dnes o stavbách rozhodují do jednoho stavebního úřadu. Ministerstvo pro místní rozvoj, které nový zákon vypracovalo, si od integrace slibuje rychlejší průběh stavebního řízení a nižší byrokratickou zátěž pro všechny zúčastněné.

Čtěte také

To vítají i ekologické organizace, protože stávající podoba zákona komplikuje i třeba výstavbu ekologických projektů. Předložený vládní návrh a zejména pak komplexní pozměňovací návrh poslance z hnutí ANO Martina Kolovratníka ale podle spolků omezí možnost veřejnosti ovlivnit podobu budoucí výstavby.

„V tom zákoně, tak jak je teď předložen, se vůbec nepočítá s tím, že by se veřejnost mohla stavebních řízení účastnit. Poslanec Kolovratník předložil pozměňovací návrh, který, řekněme iluzorně, to tam vrací, protože sice je umožněna účast, ale veřejnost by musela sehnat 200 podpisů,“ říká Lukáš Blažej z organizace Ústecké šrouby a z Pirátské strany s tím, že hlavně na menších obcích bude shánění 200 podpisů problém. 

Ministerstvo: Veřejnost práva neztratí

Náměstkyně pro řízení výstavby a veřejného investování ministerstva pro místní rozvoj Marcela Pavlová ale odmítá, že by veřejnost v novém stavebním zákoně ztratila svá práva na vyjadřování se k řízení.

Pokud stavební úřad bude rozhodovat o stavebním záměru na území, pro které není vydán územní plán, tak veřejnost, tedy jedna a více osob, bude mít podle Pavlové nadále právo získat veškeré informace.

Čtěte také

„Zůstává tady i povinnost stavebního úřadu, že pokud se bude rozhodovat o záměru, pro který není vydán územní plán, stavební úřad musí ze zákona povinně nařídit veřejné ústní jednání. Veřejnost se takového jednání bude moci zúčastnit, bude mít právo nahlížet do spisů, do celé projektové dokumentace. A veřejnost v těchto řízeních sice nebude mít postavení účastníka řízení, ale bude moci uplatňovat připomínky, které potom stavební úřad v rámci rozhodnutí a odůvodnění musí vyhodnotit,“ vysvětluje Pavlová.

Ekologické spolky ale namítají, že nový stavební zákon je v mnoha ohledech nejasný, což povede k soudním sporům. „To ustanovení tak jak tam nyní je, má dvojí výklad. Máme to potvrzeno od několika právníků. A budou kolem toho velké nepříjemnosti, protože úprava je nejasná,“ dodává Petra Kolínská (Zelení) z asociace nevládních ekologických organizací Zelený kruh.

Poslechněte si celou Naturu. Připravil ji Ondřej Novák.

Spustit audio

Související