Novou vládu potřebujeme co nejdřív a avizovaný postup prezidenta je na hraně ústavnosti, míní politolog Pehe

18. listopad 2021

Prezident Miloš Zeman je připraven jmenovat do čela nové vlády Petra Fialu (ODS). Podle budoucího premiéra má ale z navržených ministrů výhrady k jednomu z kandidátů. Jeho jméno Fiala nesdělil a neznají ho ani koaliční partneři, tvrdí Petr Gazdík ( STAN). Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček soudí, že jde pravděpodobně o Piráta Jana Lipavského, který je nominantem na post ministra zahraničí.

Kamenem úrazu by v tomto případě mohla být Lipavského silná orientace na Evropskou unii a neochota rozvíjet vztahy se zeměmi jako je Rusko nebo Čína, myslí si komentátor Nováček.

Čtěte také

Předseda KDU-ČSL a nominant na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka si nicméně nedovede představit, že by prezident vetoval některého z kandidátů.

Takovou pravomoc mu ostatně nedává Ústava, upozorňuje: „Klíčová pravomoc je na premiérovi,“ uvažuje v pořadu Plusu Téma dne.

Fiala by ustupovat neměl

Budoucí ministerský předseda by prezidentovi ustupovat neměl, domnívá se politolog a ředitel New York University Prague Jiří Pehe. Postup hlavy státu je na hraně ústavnosti a pokud by odmítl jmenovat oficiálně navrženého kandidáta, zjevně by porušil Ústavu České republiky.

Vzhledem k vývoji koronavirové krize by bylo podle politologa vhodné rozhodnout rychle a vládu jmenovat v řádu dnů.

„Zdá se, že prezident, který je v tuto chvíli tím hlavním hráčem na politickém poli, se prostě rozhodl, že bude postupovat svým obvyklým způsobem,“ konstatuje a dodává, že na nový kabinet pak můžeme čekat klidně i týdny až měsíce.

Přebereme vládu v době, kdy to nebude dobré. A čím později to bude, tím hůř se to bude řešit.
Petr Gazdík

Strategické kroky pro řešení pandemie proto nadále zůstávají v rukou odcházející vlády, připomíná Pehe. I to je ostatně jeden z důvodů, proč budoucí vládní činitelé nechtějí navrhovat žádná konkrétní řešení, tvrdí Gazdík. Situace je ale vážná a zdravím na ni mohou doplatit až desetitisíce lidí, varuje.

„Ve skladech státních hmotných rezerv nebudou antigenní testy, nemáme kapacity PCR testování a hygieny nezvládají situaci. Zcela jistě přebereme vládu v době, kdy to nebude dobré. A čím později to bude, tím hůř se to bude řešit,“ varuje Gazdík.

Kauza Michalik

Hosty byli:
Marian Jurečka, KDU-ČSL, kandidát na ministra práce a sociálních věcí
Petr Gazdík, STAN, kandidát na ministra školství
Jiří Pehe, politolog, ředitel New York University Prague
Petr Nováček, komentátor, Český rozhlas

Ještě před setkáním Petra Fialy s prezidentem Zemanem v nemocnici, připomněly Lidové noviny, které jsou ve svěřenském fondu premiéra v demisi Andreje Babiše, přesun 28 milionů korun na účet možného budoucího ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika. Policie přesun řešila a nakonec nikoho neobvinila. 

„Považuji to za bouři ve sklenici vody,“ komentuje kauzu Michalikův stranický kolega Petr Gazdík.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související