Virolog Grubhoffer: Vláda měla rozhodnout. Každý den navíc bez opatření se dá přepočítat na lidské životy

16. listopad 2021

Dosluhující vládě se nepodařilo dohodnout na tom, jaká nová epidemiologická opatření zavést pro přibrzdění šíření koronaviru SARS-CoV-2 v populaci. V pondělí bylo detekováno přes 11,5 tisíce nových případů. „Vývoj epidemie je velmi znepokojující. Doslova se nám vymknul zpod kontroly a je tudíž nesmírně důležité, abychom příslušná opatření přijali co nejdřív,“ apeluje virolog a šéf Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Virolog Grubhoffer chápe, že jde o rozhodování složité, zprávu že vláda opět nedospěla ke shodě ale považuje za velmi špatnou. „Každý den je v tomto případě velkou ztrátou a dá se přepočítat na oběti covidové pandemie,“ říká ve Speciálu Českého rozhlasu.

Každý den je v tomto případě velkou ztrátou a dá se přepočítat na oběti covidové pandemie.
Libor Grubhoffer

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková je přesvědčená, že plošná opatření v této fázi nepomohou.

Čtěte také

Jedinou rozumnou cestou je prý tlak na očkování. Z dostupných dat jasně vyplývá, že vysoce proočkované země nemají v souvislosti s covidem-19 oproti méně proočkovaným státům prakticky žádnou mortalitu, upozorňuje.

„Jestli si společnost vyvolí, že nechá zemřít rizikové skupiny a lidi s přidruženými nemocemi, je to její volba. Ale my bychom preferovali ochranu celé populace,“ konstatuje.

Vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče Tomáš Vymazal přispívá pohledem lékařů a zdravotnického personálu.

Šlo tomu předejít?

„Všichni jsme podvědomě doufali, že se už další dramata dít nebudou. V situaci, kdy se nebyla možnost chránit, tak jsme vnímali jako něco, čemu nebylo možné předejít. V současné době ale ty možnosti jsou, a to ve formě očkování.“

Hosty byli:
Anna Horáčková, redaktorka, Český rozhlas
Martina Koziar Vašáková, náměstkyně ministra zdravotnictví
Libor Grubhoffer, virolog, ředitel Biologického centra Akademie věd
Veronika Žeravová, redaktorka, Český rozhlas
Michaela Vančurová, redaktorka, Český rozhlas
Tomáš Vymazal, vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče
Matěj Skalický, redaktor, Český rozhlas
Hana Stýblová, viceprezidentka Asociace ředitelů základních škol, ředitelka ZŠ a MŠ Plzeň Božkov
Jan Bartáček, Ústav technologie vody a prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze

Host Speciálu uznává, že ti, kdo se nenechali očkovat, mají své vážné důvody. „Je ale potřeba, aby si uvědomili, že v tuto chvíli už menšina poměrně zásadně manipuluje s životy většiny.“

Libor Grubhoffer je toho názoru, že by Česko mělo přijmout nekompromisní rakouský model, který by nejlépe posloužil k tomu, aby se podstatná část „odmítačů“ nechala naočkovat.

Šéf Biologického centra Akademie věd by ale zpřísnil pravidla i pro očkované. „Z mého pohledu není správné, aby nemuseli do karantény, když žijí v domácnosti s někým nemocným.“

Jaká je obsazenost jednotek intenzivní péče? A zvládnou školy pravidelné plošné testování? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tomáše Pancíře.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio

Související