Vláda se chová jako opozice a vítěz voleb zas neříká dost jasně, co bude dělat, kritizuje Kalousek

16. listopad 2021

Piráti ve vnitrostranickém referendu jasnou většinou odsouhlasili vstup do vlády pod vedením Petra Fialy (ODS). Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by se vláda bez čtyř pirátských poslanců obešla, ne už ale bez jejich voličů: „Je dobře, když budou mít pocit, že je to i jejich vláda a že ošetřuje i jejich zájmy. Problémy budou velké a společenská podpora by měla být co největší,“ míní někdejší ministr financí a dlouholetý poslanec.

„Nad některými jejich vyjádřeními jsme mohli kroutit hlavou, považovat je za nedospělá, ale to je minulost. Budoucnost je v programovém prohlášení vlády a ve společném fungování pěti stran,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Kalousek má podle svých slov pochopení pro frustraci Pirátů z volebního výsledku, jejich voličů je prý totiž objektivně mnohem více, než odpovídá počtu mandátů.

Místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová prohlásila, že proti některým kandidátům ostatních stran na ministry se asi budou muset Piráti vymezit.

„Já si nemyslím, že jsou v pozici, kdy mohou někomu kádrovat jakákoliv jména. A nemyslím si, že v koaličních vládách je dobré to dělat,“ poznamenává. Podle něj už bylo na čase, aby Piráti konečně převzali vládní odpovědnost, protože nemá smysl být věčně protestní stranou.

Vítězům chybí „drajv“

Kalousek kritizuje současnou vládu Andreje Babiše (ANO) za to, že se po volbách začala chovat, jako by už byla v opozici.

„To je nefér, řekl bych dokonce až nechutné, protože má všechny pravomoci. Nese stoprocentní odpovědnost a má vládnout, rozhodovat a řešit nejpalčivější problémy, nyní především v souvislosti s koronavirovou krizí. To se neděje.“

Čtěte také

Někdejší předseda TOP 09 ale lituje toho, že se vítěz voleb, který od voličů získal silný mandát, jakoby vytratil z veřejného prostoru.

„Vím, že to teď nemůže dělat. Ale přinejmenším by už měli říkat, co by dělali, kdyby tam už seděli,“ upozorňuje.

Nemůže to být proto, že prostě neví, co by měli dělat? „Vítěz voleb to musí vědět. A i kdyby to náhodou nevěděl, tak to musí umět předstírat,“ odpovídá Kalousek s tím, že vítězná koalice pod vedením Petra Fialy jako kdyby ztratila drajv.

Pokud prý totiž chce dosáhnout změny a například vypořádat se s dopady covidu, musí mít její stanoviska politickou odvahu. A kdy jindy ji mají mít než po volbách.

Sám je například příznivcem povinného očkování proti koronaviru, novou vládu do něj ale netlačí. „Stačili by mi, že je zde taková odvaha, aby postupovali stejně jako Rakušané,“ uvádí s odkazem na zavedení lockdownu pro neočkované a další opatření u našich jižních sousedů.

Jaké jsou hlavní úkoly pro novou vládu? Poslechněte si v záznamu Interview Plus Jana Bumby.

Spustit audio

Související