Zázračný recept neexistuje. Chceme se soustředit na neočkované a adresně je oslovovat, plánuje Kupka

15. listopad 2021

Protiepidemická opatření v okolních státech zpřísňují – Rakousko spustilo lockdown pro neočkované a v některých zemích Spolkové republiky Německo neočkovaní nesmějí do restaurací. Končící česká vláda se kvůli příštím opatřením proti šířeni covidu-19 sešla s Anticovid týmem budoucí vládní pětikoalice. „My míříme k tomu, aby bylo konečně možné žít za normálních podmínek. Bohužel současné epidemiologické ukazatele tomu nenapovídají,“ připouští poslanec Martin Kupka (ODS).

Uznává, že ani příští vláda nemá zázračný recept. „Samozřejmě chceme dál soustředit pozornost na očkování. A to zejména té nejrizikovější skupiny. Včetně adresného oslovení,“ říká Kupka.

Čtěte také

Jako další významný krok pokládá Anticovid tým koalic Spolu a Pirátů se Starosty rozšíření lékařských postupů pro co nejvčasnější efektivní léčbu. V neposlední řadě je pak Kupka pro testování ve školách a pečlivé trasování.

Pravidelné pondělní testování žáků a studentů je podle místopředsedy občanských demokratů při současné virové náloži v populaci na místě:

„Co se týká nákupu antigenních testů, požádali jsme, aby se přihlíželo k jejich kvalitě. Pro nezbytný záchyt v dané situaci antigenní testy postačí – jestli jich bude dostatek, to je v tuto chvíli ještě na současné vládě.“

Hosty byli:
Ladislav Novák, redaktor, Český rozhlas
Václav Jabůrek, zpravodaj v Německu, Český rozhlas
Tereza Anteneová, novinářka a mediální konzultantka v Londýně
Martin Kupka, ODS, člen Anticovid týmu za ODS

Kupka ale doufá, že zásoby státních hmotných rezerv budou pro případné dvě další vlny epidemie stačit a novému vedení ministerstva zdravotnictví se podaří rychle vypsat výběrové řízení na nové dodávky.

Od začátku prosince by se podle plánů končící i připravované vlády měly přestat uznávat antigenní testy od začátku prosince.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související