Novinář Kundra o ruských operacích v Evropě: Vidíme jen špičku ledovce, jen to, kde se stala chyba

25. červen 2021

Agenti ruských tajných služeb provedli v posledních letech řadu útoků v různých evropských zemích. „Od Vrbětic, které byly v roce 2014 – tak co rok, to nějaká násilná, spektakulární akce na Západě,“ uvádí novinář Ondřej Kundra, autor knihy Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici. Na Plusu ji vysíláme v premiéře jako Radioknihu od pátečních 23:33.

Už v roce 2006 přitom došlo k otravě bývalého důstojníka tajných služeb FSB a KGB Alexandra Litviněnka, který před soudním stíháním utekl z Ruska a získal politický azyl ve Velké Británii.

Čtěte také

„Vyzkoušeli si, že taková operace může být úspěšná. Zemřel ve velmi krutých bolestech na otravu poloniem, rozkládaly se mu vnitřnosti. Ale tyto akce nezačaly Litviněnkem, máme zdokumentované případy i před rokem 1989,“ připomíná.

Kundra v roce 2016 vydal knihu Putinovi agenti, v níž upozornil na to, že metody studené války, jako je špionáž a krádeže informací, nikdy nevymizely. Od té doby ale začalo přibývat násilných ataků a vražd Putinových kritiků a stejně tak i odhalených případů, což je dáno větším zájmem novinářů, politiků a tajných služeb.

„Stále vidíme jen špičku ledovce. Případy, kde se na ruské straně stala nějaká chyba. Ty, které se povedly, nemusíme vidět a může jich být více,“ podotýká novinář týdeníku Respekt.

Nejhorší zrada

Za útoky v zahraničí stojí nejen vojenská rozvědka GRU, ale některé operace provádí také ruská kontrarozvědka FSB, a to i mimo území Ruské federace, což by mělo být mimo její působnost.

Čtěte také

Hlavou celého systému, v němž dochází k řešení politických střetů násilným způsobem, je podle Kundry ruský prezident Vladimir Putin.

„Systém fungování tajných služeb je nastaven tak, že je jedna menší specializovaná tajná služba, která má na starost ochranu prezidenta. A dochází ke křížové kontrole operací jiných služeb. Jde o to, aby žádná tajná služba nemohla připravovat akci zaměřenou proti prezidentovi, nebo aby nemohla zhoršit jeho renomé v zahraničí,“ vysvětluje s tím, že o všech citlivých případech podle něj musí být Putin informován.

Sovětský svaz měl specializovaný program na vývoj jedů. V budoucnu by mohly být nasazeny i ve větším množství.
Ondřej Kundra

Násilné operace jsou většinou namířené vůči Putinovým kritikům, ale i zrádcům: „Opakovaně řekl, že zrada, navíc zrada uvnitř tajných služeb, je jedním z největších zločinů,“ říká s odkazem na pokus otrávit bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Čtěte také

Rusové k eliminaci oponentů využívají i některé sofistikované prostředky, jako jsou nervově paralytické látky, které je navíc obtížné vystopovat.

„Sovětský svaz měl specializovaný program na vývoj podobných jedů. Jeden z důvodů je jejich zdokonalování a modernizace, v budoucnu by mohly být nasazeny i ve větším množství,“ soudí Kundra.

Jak získávají novináře informace o akcích tajných služeb? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert

Související