Novinář Koubský: Chápu, že přetrvávají důvody pro mírnější režim očkovaných, ale není to dobře

5. leden 2022

Ruku v ruce s tím, jak ve světě převládá varianta koronaviru omikron, musí vlády reagovat na jeho mnohem vyšší nakažlivost a tedy i rychlost, s jakou se šíří, i když podle všeho způsobuje méně závažný průběh covidu-19, shrnuje redaktor Deníku N pro vědu Petr Koubský. „Ponechat dosavadní karanténní opatření znamená nechat spoustu lidí v izolaci a tím rozhodit chod ekonomiky, kritických infrastruktur a podobě,“ upřesňuje hlavní riziko.

Ve světě se snaží najít kompromisní mix opatření, aby omikron nevedl k příliš velkým rizikům v šíření viru, ale aby přitom lidé nezůstávali tak dlouho doma, říká Koubský.

Čtěte také

Dodává ale, že stanovit ideální počet dnů karantény, který by bránil rizikům a omezil druhotné dopady na občany, je složité. „Všechno jsou v tuto chvíli odhady metodou pokusu a omylu.“

„Pokud má vůbec společnost nějak fungovat, tak asi nedokážeme, bude-li to s omikronem vážnější, dodržovat předpisy tak striktně, jak by se mělo. Proto by se měly upravit,“ věří.

Novinář má za to, že ani teď nedává smysl testovat převážně neočkované a očkované o něco méně: „Chápu sice, že přetrvávají důvody, které stály za uvolněnějším režimem pro očkované. Ale není to dobře. Vakcína, pokud není posílena třetí dávkou, nechrání proti variantě omikron nijak spolehlivě.“

Kabinet Petra Fialy (ODS) dělá vše, co může, aby bylo připraveno plošné testování zaměstnanců od poloviny ledna, věří místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Hosty byli:
Adéla Paruchová, redaktorka, Český rozhlas
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR
Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů
Petr Koubský, redaktor Deníku N

Zatím ale není jasné, zda bude na českém trhu pro plošné testování zaměstnanců dostatek antigenních testů, upozorňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. „Měsíčně jich bude potřeba několik desítek milionů a pro větší množství je už nyní doručovací lhůta týden.“

Dořešit je třeba i případná možnost sankcí ty pracovníky, kteří testování odmítnou, uzavírá Rafaj.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Lukáše Matošky.

autoři: Lukáš Matoška , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.