Máme nástroje k tomu, abychom pandemii porazili, věří WHO. Klíčem je očkování ve všech zemích světa

Jak se bude v roce 2022 chovat covid-19? Po dvou letech s touto nemocí, která má na svědomí na pět a půl milionu mrtvých, můžeme i navzdory současné krizi způsobené variantou omikron doufat, že pandemie by mohla letos zeslábnout, soudí agentura AFP. Experti však zdůrazňují nutnost vyřešit obrovské rozdíly v dodávkách vakcín.

Zeslábnutí pandemie zatím vypadá jako nedostižný sen, protože země vyhlašují nová protiepidemická opatření a podle Světové zdravotnické organizace (WHO) máme před sebou „velmi drsnou zimu“.

Odborníci jsou však přesvědčeni, že dnes jsme už mnohem lépe vybaveni pro její zvládnutí a máme bezpečné a účinné vakcíny a nové léky. 

Jedna z nejvýše postavených odbornic Světové zdravotnické organizace na covidovou krizi Maria Van Kerkhoveová věří, že „máme nástroje k tomu, abychom pandemii porazili“ a v roce 2022 ji ukončili. Tyto nástroje se však musí správně využít.

Chudým zemím chybí vakcíny

Rok poté, co přišly na trh vakcíny proti novému koronaviru, bylo na celém světě podáno zhruba osm a půl miliardy dávek. Navíc svět zřejmě do června vyrobí zhruba 24 miliard dalších, tedy dostatek pro všechny obyvatele planety.

Čtěte také

Nerovnoměrný přístup k vakcínám ale znamená, že řada bohatých zemí podává posilující dávky naočkovaným, zatímco rizikové skupiny a zdravotníci v mnoha chudších státech dodnes čekají na první dávku.

Čísla OSN ukazují, že jednu dávku vakcíny má zhruba 67 procent obyvatel zemí s vysokými příjmy, ale v těch nízkopříjmových jen necelých 10 procent. Tato nerovnováha, kterou Světová zdravotnická organizace označila za „morálně pobuřující“, se může ještě prohloubit, protože mnoho zemí se kvůli omikronu snaží co nejrychleji očkovat posilující dávkou.

WHO trvá na tom, že pokud chceme pandemii ukončit, musí být prioritou podání první dávky rizikovým skupinám ve všech zemích světa.

První údaje naznačují, že tato varianta je odolnější proti vakcínám než ty předchozí. I když se zdá, že posilující dávka ochranu proti nákaze zvyšuje, Světová zdravotnická organizace trvá na tom, že pokud chceme pandemii ukončit, musí být prioritou podání první dávky rizikovým skupinám ve všech zemích světa.

Nejčernější scénáře

Experti podle agentury AFP varují, že jestli dopustíme, aby se covid v některých z nich prudce šířil, zesílí možnost, že se objeví nové a ještě nebezpečnější varianty. I když tedy bohaté země očkují třetí dávkou, svět nebude bezpečný, dokud určitou míru imunity nezískají všichni.

Čtěte také

„Posilující dávka žádné zemi z pandemie nepomůže a hromadné očkování tímto boosterem ji spíše prodlouží,“ varoval nedávno generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. To potvrdil i odborník této organizace pro naléhavé situace Michael Ryan, podle kterého se právě proto vyvinul omikron.

Jestli dopustíme, aby se covid v některých z nich prudce šířil, zesílí možnost, že se objeví nové a ještě nebezpečnější varianty.

Ryan varuje, že jestli svět nerovnováhu v distribuci vakcín nevyřeší, může být to nejhorší teprve před námi. Jedním z nejčernějších scénářů je, že bude přicházet jedna nová varianta za druhou, až se pandemie vymkne kontrole, nebo že nějaký samostatný kmen vyvolá pandemii paralelní. Zmatek a dezinformace pak ještě víc sníží důvěru v úřady a vědu, zhroutí se zdravotnický systém a budou následovat politické zmatky.

Čtěte také

Michael Ryan zdůrazňuje, že i takový vývoj je možný. Odborníci nicméně soudí, že ačkoliv lepší distribuce vakcín po světě zřejmě nezpůsobí úplné vymizení covidu, mohla by přispět k tomu, že se z něj stane v podstatě zvladatelné endemické onemocnění s mírnějšími sezónními epidemiemi, s nimiž se naučíme žít jako s chřipkou. Nemoc tak bude běžnou součástí našeho života.

Omikron by mohl zahltit nemocnice

Že by se koronavirus stal běžnou součástí světa, je ještě daleko. Experti varují před optimismem, který vzbuzují první náznaky, že omikron má za následek méně závažný průběh nemoci než předchozí mutace. Zdůrazňují, že se šíří tak rychle, že by mohl zahltit zdravotnické systémy.

Čtěte také

Dva roky potom, co se koronavirus poprvé objevil v Číně, je to ovšem deprimující představa. Dodnes vídáme fotografie a záběry intubovaných pacientů v přeplněných nemocnicích a dlouhé fronty lidí, kteří shánějí kyslík pro své blízké. A lidské oběti pandemie shrnují obrázky improvizovaných pohřebních hranic v Indii zasažené mutací delta.

Pandemie covidu-19 si oficiálně vyžádala skoro pět a půl milionu mrtvých. Nejvíc lidí, asi 820 tisíc, zemřelo ve Spojených státech. Skutečný počet obětí je však ve skutečnosti zřejmě několikrát vyšší. A váhání s očkováním ho může ještě zvýšit, varuje agentura AFP. 

Poslechněte si celý novoroční Svět ve 20 minutách, připravila ho Gita Zbavitelová.

Uslyšíte bilanci toho, jaký byl rok 2021. Naplnily se představy Britů o brexitu? Pád Afghánistánu se zařadil mezi nejhorší překvapení roku. A co může Evropa očekávat v roce 2022?

Spustit audio