Niedermayer: Pro zrušení zákazu spalovacích motorů by v Evropě musela být většina. Nevím, jak to chtějí zařídit

11. červen 2024

V jednom ohledu dopadly volby do Evropského parlamentu v Česku tak, jako skoro vždycky – tedy jinak, než napovídaly předvolební průzkumy. „Volby skončily překvapením či určitým otřesem v některých velkých zemích, ale zajímavé je, že složení parlamentu podle politických skupin se mění relativně málo,“ podotýká Luděk Niedermayer (TOP 09), který svůj mandát v Evropském parlamentu letos obhájil už podruhé v řadě.

Mnozí nově zvolení europoslanci včetně těch českých v kampani slibovali revizi Zelené dohody pro Evropu. Podle Niedermayera je možné diskutovat o efektivitě a nákladech jednotlivých opatření, ale na zpochybnění hlavního cíle snížení emisí se podle něj většina nenajde. A totéž platí i v případě zrušení zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory.

Čtěte také

„Nevím, jak to ti, kteří tohle voličům slibovali, chtějí zařídit. Legislativa je platná a byla schválena velkou většinou v Evropském parlamentu a v Evropské radě,“ zdůrazňuje s tím, že revize musí být v souladu s plánem na snížení emisí o 55 procent do roku 2030 a emisní neutralitu v roce 2050. Rozvolnění v jedné oblasti tak musí znamenat zpřísnění v jiné.

Europoslanec také hájí systém emisních povolenek, jde podle něj o jeden z nejefektivnějších a tržně nejlépe fungujících nástrojů. Země, které je nezavedly, mají problém občany a firmy motivovat ke snižování emisí.

„Kdybychom zrušili emisní povolenky, tak Česko přijde o stovky miliard, které získáváme z evropského rozpočtu na snižování emisí. Je přece správný princip, že ten, kdo poškozuje životní prostředí nebo klima, by měl platit,“ uvádí.

Jen Spolu může porazit Babiše

V evropských volbách i přes spíše vlažnou kampaň zvítězilo hnutí ANO, naopak vládní strany oslabily. Niedermayer upozorňuje na vyšší volební účast, přičemž část voličů volby vnímala jako referendum o vládě. Hlavní roli podle něj ale hrály ekonomické otázky.

Čtěte také

„Byli jsme postiženi vysokou inflací, většině lidí klesly reálné příjmy, vidí to na své kupní síle a schopnosti platit účty. Z našeho pohledu přišly volby moc brzy, situace se obrací a reálné mzdy začínají růst. Ale uplyne ještě řada měsíců, než to velká část populace pocítí,“ soudí bývalý viceguvernér České národní banky.

Rozhodnutí kandidovat v rámci koalice Spolu považuje za správné. „Těžko bychom jinak lidem za pár měsíců před krajskými volbami připomínali, že tato značka existuje. A předpokládám, že za rok bude koalice Spolu jediná, kdo může soutěžit o vítězství s Andrejem Babišem (ANO),“ dodává.

Niedermayer připouští, že některé voliče mohla odradit rozdílnost jeho názorů s lídrem kandidátky Alexandrem Vondrou (ODS):

„Na druhou stranu celá kandidátka se hlásí k evropské politice této vlády. Dohadování programu a společná vystoupení z mého hlediska vedly k tomu, že jsme si některé věci vyjasnili a ostří se trošku otupila. Nakonec rozhodli voliči a výsledek se mi nezdá úplně špatný,“ hodnotí staronový europoslanec.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Petr Dudek , ert

Související